Sport

Slimmat KHK ska spara två miljoner

Karlskrona Artikeln publicerades

En ny slimmad organisation i Karlskrona HK ska spara två miljoner kronor kommande säsong.

– Vi slår ihop tjänster och drar ned på timanställd personal. Besparingen är beräknad till 300 000 kronor redan den här säsongen, säger klubbdirektör Charlotte Gustavsson.

 

Karlskrona HK:s klubbdirektör Charlotte Gustavsson berättar om de kommande besparingarna. Det innebär, bland annat, att Niclas Skoglund, till vänster på bilden, väljer att sluta.
Karlskrona HK:s klubbdirektör Charlotte Gustavsson berättar om de kommande besparingarna. Det innebär, bland annat, att Niclas Skoglund, till vänster på bilden, väljer att sluta.

Karlskrona HK är ekonomiskt hårt trängt och redan i tisdags skrev vi att föreningen måste fylla arenan i resterande sju hemmamatcher för att rädda ekonomin.

Föreningen släpar med pensionsbetalningarna till spelare och har begärt, och fått, anstånd för hyresbetalningar till kommunen.

– Men vi kan ju inte bara be andra om hjälp, att begära att folk ska fylla arenan och liknande, utan vi måste ju själva se oss i spegeln och göra vårt yttersta för att komma tillrätta med vår ekonomi.

Därför har KHK gjort klart med en ny, tajtare och framförallt billigare organisation.

– De fackliga förhandlingarna var klara innan julledigheten och i dag har vi haft styrelsemöte och tagit avstamp i vårt tuffa arbete, säger Charlotte Gustavsson, som fått i uppgift att skära i organisationen där det är möjligt.

”Vi behöver intäktsansvar på så många personer som möjligt.”

 

De två avdelningar som direkt påverkas är sportadministration och privatmarknad.

Sporten: När Tobbe Karlsson (sportchef för elitverksamheten på ungdomssidan) lämnar kommer hans arbetsuppgifter att fördelas på sportchef Patric Larsson och föreningsansvarig Lena Liljeström.

Privatmarknaden, som varit tre tjänster med biljett, event och pr, blir två tjänster där ena rollen är event och kommunikation och den andra en tjänst som publikrekryterare med ansvar för marknadsföring och biljettförsäljning.

– Vi behöver intäktsansvar på så många personer som möjligt, därför görs exempelvis den tjänst som Niclas Skoglund nu har om till att innefatta även biljetter. Tyvärr tackade Niclas nej till den tjänsten i onsdags så han kommer att lämna föreningen efter säsongen, men tjänsten ska tillsättas inför nästa säsong, säger Charlotte Gustavsson.

Utöver de två tjänsterna färre ska KHK spara pengar genom att minska på timanställningarna. Här kommer besparingarna att bära frukt fullt ut först under nästa säsong. Exakt vad det handlar om vill Charlotte Gustavsson inte gå in på.

– Det kommer att presenteras inför nästa säsong, men tankar kring budgetprocessen är redan i gång, säger hon.

I den nya organisationen ska personalen användas mer effektivt men klubben kommer även bli mer beroende av – obetald – hjälp utifrån.

– Det blir back to basic, vi kommer behöver mer hjälp av volontärer och av våra fantastiska supportrar.

Elva tjänster finns kvar på kansliet (se fakta) sen tillkommer restaurang- och sportpersonal.

KHK:s organisation

Elva på kontoret

Kontorspersonal: Vd, ekonomichef, sportchef, sportekonomi, publikrekryterare (vakant), event/kommunikation, försäljningschef, två säljare, en restaurangchef, en kökschef.

Plus: En kvinna på timmar som hjälper till med kontering. Restaurangpersonal, vissa på fast anställning, andra på säsong/timmar. Utöver detta har vi sporten, istidsbokning/ skridskoteknikträning, tränare, fys etc.

Visa mer...

– Detta är otroligt slimmat, och det kommer kräva gott samarbete alla emellan för att kunna göra ett bra jobb. Men vi är inte i en sits där vi kan välja. Vi måste rätta mun efter matsäck tills vi hittat en stabilitet i ekonomin. Först då är det försvarbart att se sig om efter förstärkningar på kontoret, säger Charlotte Gustavsson.

Till kommande säsong vill Charlotte Gustavsson ha en 50-50-fördelning på lördagsmatcherna, hälften med familjefokus och tidig matchstart, hälften med partytema och matchstart 18.00.

– Jag tror att den sena matchtiden gör att för många knyter upp hela lördagkvällen, med ett komplement på 15.15-matcher gör att sexåringen kan få chans att odla sitt hockeyintresse. Mitt förslag som jag skickat till SHL är hälften av våra lördagsmatcher med familjefokus och tidig matchstart, hälften med partytema och matchstart 18.00.

Trestegsraket ekonomifokus

Så sparar KHK pengar

1) Nej till driften

– Det första var att säga upp driften, den kostade oss för mycket.

2) Organisera om sport och privatmarknad

– I det ekonomiska läge vi är behövde vi börja spara pengar omgående.

3) Ökat försäljningsfokus

– Vi behöver spara, men samtidigt öka intäkterna. På restaurangsidan har vi bytt ut en kock mot Roger Knutsson från McDonalds. Han kan restaurangekonomi och kostnadskontroll, han är van vid tempo och hög servicegrad. Vi har i januari redan ökat snittnotan på vår försäljning av mat och dryck.

Visa mer...