Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

KHK måste fylla arenan för att rädda ekonomin

Det sviktande publikintresset kan äventyra Karlskrona HK:s elitlicens.
– Vi har sju hemmamatcher på oss för att rädda situationen, säger klubbdirektören Charlotte Gustavsson.
KARLSKRONA • Publicerad 9 januari 2018 • Uppdaterad 10 januari 2018
Karlskrona HK går en match mot inte bara SHL-motståndare utan också mot en bister ekonomisk verklighet, bland annat beroende på att man inte klarat publiksnittet.
Karlskrona HK går en match mot inte bara SHL-motståndare utan också mot en bister ekonomisk verklighet, bland annat beroende på att man inte klarat publiksnittet.Foto: SUVAD MRKONJIC

Inför de kommande fyra raka bortamatcherna beskriver Gustavsson en ekonomiskt och sportsligt sett ansträngd verklighet.

– Om jag känner oro? Man kan se det ur två aspekter. Dels sätter tabelläget press på hela föreningen, det är en helt annan ekonomisk verklighet att spela i SHL i en jämförelse med allsvenskan. Sedan är det det här med att spela sig kvar på sportsliga grunderna. Elitlicensen är något annat.

Annons

Karlskrona HK har redan använt många av de miljoner som varumärkesvärderingen gav för några år sedan för att klara elitlicensen under ett par säsonger. Nu är snart de pengarna slut och röda siffror måste bli svarta.

– Det finns olika scenarier för att klara elitlicensen. Klarar vi den så gäller det att överleva fram till den 1 maj, då börjar det nya SHL-avtalet att gälla och då kan vi sätta en budget som gör att vi inte sätts under samma tryck. Och Gud förbjude att vi spelar i en annan serie än i SHL den 1 maj, säger Gustavsson.

I dag är det ekonomiska läget ansträngt.

Karlskrona HK har bland annat begärt anstånd med en hyra på 840 000 kronor till Karlskrona kommun, själva summan var SR Blekinge först med att skriva.

– Vi har lämnat in skriftligt om det önskemålet och förklarat varför. Det har lite att göra med hur driften av arenan togs över vid årsskiftet. Jag har gott hopp om att det ska lösa sig med anståndet.

KHK har också en fortsatt pensionsskuld till ett antal spelare.

– Vi släpar efter med en månad. Vi kom snett in i det redan i somras eftersom vi hade mindre intäkter då. Det är en handfull spelare som löneväxlar. Vi har pratat med dem och förklarat situationen. Det rör sig om ett par hundra tusen kronor, säger Gustavsson.

Just nu ser Gustavsson bara att en ökad publiktillströmning under slutet av säsongen kan rädda situationen utan att tvingas ta till extraordinära insatser som exempelvis externa finansiärer för att klara elitlicensen.

På 19 spelade hemmamatcher har Karlskrona HK i dag ett publiksnitt på 3 506 åskådare.

– Man kan se den siffran ur lite olika perspektiv. Det är en bra siffra i Karlskrona om man jämför med tidigare, men det är ändå en siffra som behöver komma upp.

Annons

Gustavsson är van vid ett helt annat publikintresse från bland annat tiden i Modo och Örnsköldsvik.

– När jag flyttade hit trodde jag att Karlskrona HK var hela Blekinges lag, men jag märkte snabbt att det har funnits en stor rivalitet mellan klubbarna. Kanske att det behövs en helt ny generation supportrar innan rivaliteten släpper.

När Gustavsson anställdes som klubbdirektör var budgeten redan lagd. Gustavsson fick klara direktiv att om hon lyckades matcha fjolårets publiksnitt på 4 000 åskådare så skulle budgeten gå ihop.

Men så lär det inte bli och siffran 4 000 fick omvärderas.

– Under förra säsongen fanns det ett stort antal gratisbiljetter. Nu ha vi sagt att om vi når 3 700 åskådare i snitt, genom att strypa antalet gratisbiljetter och då få ut mer per betalande åskådare, så når vi målet.

På de inledande 19 matcherna har Karlskrona HK redovisat 66 500 betalande åskådare. Säsongsmålet för 26 matcher är satt till 96 200 åskådare. Det innebär att 29 700 åskådare fattas. Det betyder i så fall att KHK måste snitta drygt 4 200 åskådare på de resterande sju matcherna.

– Alla som kan räkna begriper ju att vi har förlorat pengar på att vi inte har klarat målet så här långt. Jag är fruktansvärt medveten om situationen.

Om nuvarande snitt håller sig säsongen ut och om man räknar, som Charlotte Gustavsson gör, 150 kronor per betalande åskådare, kommer KHK att tappa 780 000 kronor i bara publikintäkter.

– Det blir snabbt en miljon kronor som det ser ut nu. Att vi kommer att gå back kan nästan vem som helst räkna ut. Vi måste helst fylla arenan varje gång för att klara det här.

Gustavsson säger att hon själv kan stå rakryggad om vad som har gjorts och vad som kan göras.

Annons

– Jag mådde inte bra under julen därför att man påverkas. Jag fick också min beskärda del av mejl, men man måste damma av sig det eftersom man ska finnas där för personalen och när alla förstår vad som står på spel.

Enligt Gustavsson har Karlskrona HK vänt på alla stenar för att försöka få röda siffror svarta. Spelarbudgeten har hållits, sponsorintäkterna har ökat och restaurangverksamheten har trots en del förändringar varit kostnadsneutral. På personalsidan har Torbjörn Karlsson, sportansvarig för juniorer och ungdomar, inte ersatts och vid juletid gjordes förändringar när tre blev två på privatmarknadssidan. Dessutom har KHK inte längre ansvaret för driften av arenan.

– Jag har själv fått lära mig nya sysslor. Vi måste skära i allt vi kan och det gör vi för att klara den här situationen.

Connie NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons