Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Väntar på utlämnad lyxbedragare

Förra veckan greps den 29-årige storbedragaren från Blekinge i Marocko. Nu väntar åklagaren på att få mannen utlämnad till Sverige.
Blekinge • Publicerad 4 december 2017 • Uppdaterad 5 december 2017
Den 29-årige företagaren dömdes i somras till tre års fängelse för mer än 30 fall av bedrägerier. Nu misstänks han för ännu fler.
Den 29-årige företagaren dömdes i somras till tre års fängelse för mer än 30 fall av bedrägerier. Nu misstänks han för ännu fler.Foto: Johan Nilsson/TT

Anne Boijmarker är tillfälligt åklagare i fallet med lyxbedragaren. Hon kan inte säga så mycket om ärendet mer än att det sker diplomatiska förbindelser angående att mannen ska begäras utlämnad.

– Det är så det går till i sådana fall, staterna pratar med varandra. Nu väntar jag besked från Noa (polisens nationella operativa avdelning, reds anmärkning). Jag har även varit i kontakt med Utrikesdepartementet, säger Anne Boijmarker.

Annons

Sverige har 40 dagar på sig från gripandet att skicka alla nödvändiga handlingar till Marocko.

– Det är svårt att säga när vi kan lämna någon form av besked. Just nu har jag inte så mycket mer information.

29-åringen från Blekinge begärdes häktad i sin frånvaro i slutet av november och har varit internationellt efterlyst sedan dess. Enligt Aftonbladet jagades den misstänkte genom två kontinenter innan han greps i Casablanca den 28 november. Polisens FAST-grupp var inblandad i gripandet.

Den här typen av fall är ovanliga i Blekinge. Så här sa Anne Boijmarker till BLT i förra veckan angående hur det går till när en person är internationellt efterlyst och sedan grips:

– Vi har inte sådana fall så ofta i Blekinge, det är väldigt ovanligt så jag är ingen expert. Men först behöver man ett beslut från tingsrätten att personen är begärd häktad i sin frånvaro. Sedan sker en europeisk arresteringsorder eller en internationell efterlysning. När ett annat land griper en svensk tar det landet kontakt med svensk polis och sedan följer diplomatiska förhandlingar.

Utrikesdepartementet bekräftar att de känner till att en svensk medborgare sitter frihetsberövad i Marocko sedan slutet av november.

– Grunden är en internationell efterlysning utfärdad av Sverige. Det är den informationen jag har, jag har inga andra uppgifter att lämna ut. Vi går inte in på enskilda kontakter, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD.

I somras dömdes den 29-årige företagaren till tre års fängelse och drygt 1,4 miljoner kronor i skadestånd för mer än 30 fall av bedrägerier. Domen överklagades och ska tas upp av hovrätten i början av nästa år. Men nu misstänks han för ytterligare 46 fall av grova bedrägerier och det var i samband med de nya misstankarna som han begärdes häktad i sin frånvaro. Polisanmälningarna fortsätter dock att trilla in. I oktober sprängdes hans Ferrari utanför bostaden och i samma veva försvann 29-åringen spårlöst.

Texten uppdateras.

LÄS MER:

Annons

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons