Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ny teknik ska knyta tvilling till mordplatsen

De mordmisstänkta tvillingarna hade identiskt dna och friades i tingsrätten.
Men när fallet nu tas upp i hovrätten så säger sig åklagaren ha tagit del av ny teknik för att skilja deras dna åt.
Men patronen som hittades på platsen kan inte knytas till någon av dem.
BLEKINGE • Publicerad 11 april 2019
Foto: Micke Larsson/TT

Under torsdagen inleddes rättegången i Hovrätten för västra Sverige i fallet där tre personer från Ronneby misstänks för mord. Två av blekingarna är bröder och dessutom enäggstvillingar. Den tredje är deras pappa och utöver dem misstänks även en fjärde man för mordet.

Det var i början av 2018 som en man hittades ihjälskjuten i Marbäck utan­för Halmstad. Misstankar riktades snart mot två bröder från Blekinge och en 25-åring från Göteborg. Senare häktades även Blekingebrödernas pappa.

Annons

Alla fyra åtalades för mordet som beskrevs som en avrättning. Utredningen försvårades dock av att bröderna är tvillingar och bär på exakt samma dna – något som gjorde att rättsfallet beskrevs som unikt. I augusti friades alla fyra misstänkta i Halmstad tingsrätt, men fallet överklagades till hovrätten och på torsdagen inleddes den rättegången.

Enligt P4 Hallands direktrapportering från rättegången, så säger sig åklagaren nu kunna knyta en läskburk och två cigarettfimpar från offrets bil till den ena tvillingen. Detta genom ny teknik.

Patronen som hittats på brottsplatsen ska han dock inte ha kunnat knyta till någon av tvillingarna.

Den ene tvillingen och hans advokat hade motsatt sig att polisen ska få ta nya salivprov, enligt Hallandsposten. I en rad inlagor till hovrätten har det hänvisats till den friande tingsrättsdomen, vilket motsäger ”skälig misstanke” som krävdes för ett nytt salivprov.

Trots hans vägran så togs dock ett dna-test, enligt P4 Blekinge.

Rättegången ska pågå under sex dagar.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons