GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skåpbil hamnade i ån – dricksvatten avstängt

En skåpbil hamnade i Lyckebyån under morgonen i samband med en trafikolycka. Vattenverket i Lyckeby har stängt av allt vatten från ån på grund av dieselläckage. I stället får nu Karlskronaborna vatten från Johannishusåsen.
Olyckan skedde vid 06.40 på fredagen. En bil hamnade i ett biflöde till Lyckebyån vid Kättilsmåla.
Olyckan skedde vid 06.40 på fredagen. En bil hamnade i ett biflöde till Lyckebyån vid Kättilsmåla.
Foto: Johan Nilsson/TT

Det var vid klockan 6.40 som SOS fick larm om en trafikolycka på väg 725, Augerum. Ett fordon rapporterades ha körts ner i Lyckebyån, och föraren ha tagit sig ur för egen maskin.

Ambulans, polis och räddningstjänst ryckte ut till olycksplatsen.

Enligt Trafikverket var det stor påverkan på trafiken från Augerums kyrka till Åstugan i båda riktningar, till följd av singelolyckan. Detta fram till cirka klockan nio.

Det visade sig handla om en skåpbil, som av okänd anledning körts av vägen. Föraren ska inte ha fått några fysiska skador.

– Vi ska lägga läns i vattnet, eftersom fordonet läcker diesel, sa Stefan Eriksson vid Räddningstjänsten Östra Blekinge vid 7.15-tiden.

Ola Gren, va-chef på Karlskrona kommun, uppdaterade sedan läget:

– Vi stängde av intaget från Lyckebyån direkt när vi fick besked om olyckan, detta för att inte riskera att få in något i dricksvattnet.

Karlskronabornas vattenledningar kunde direkt kopplas mot Johannishusåsens vattentäkt.

– Vi har byggt det så att vi ska kunna koppla om till Johannishusåsen, så att vi kan klara oss utan Lyckebyån om något händer, säger Ola Gren.

Bilen, som hamnat i ett biflöde till själva Lyckebyån vid Kättilsmåla, läckte diesel.

– Hur mycket vet jag inte, säger Ola Gren. Men det lyckliga i det hela är att det sitter en oljeavskiljare några kilometer längre ner i ån.

Avskiljaren är en permanent installation som Trafikverket gjort för att använda i situationer som denna.

– Det finns ju en risk att bilar kan köra ner i ån. Det här är ingen kris, vi är bara lite mer på tårna, säger Ola Green.

Kommunen kommer att kontrollera vattnet på måndag igen. Fram tills dess att allt ser bra ut igen får Karlskrona sitt vatten från Johannishusåsen.

Läs mer