TT-Utrikes

USA håller inne miljoner till palestinier

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA har sänt 60 miljoner dollar i bistånd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, men håller inne 65 miljoner. Samtidigt uppmanar man andra länder att stå för en större del av biståndet.(TT)

– Det behövs en grundlig utredning av UNRWA, både av hur organisationen fungerar och hur den finansieras, säger en tjänsteman på amerikanska UD.

Beslutet kommer inte att påverka skolor och hälsovård, hävdar UD. USA kommer att fatta beslut om de frysta pengarna senare.

USA har sedan 1949 varit den största bidragsgivaren till UNRWA. De senaste åren har det amerikanska bidraget uppgått till omkring en fjärdedel av organisationens budget.

– Det är dags att andra länder, vissa av dem ganska välmående, går in och gör sin del i att förbättra säkerheten och stabiliteten i området, säger tjänstemannen.

Årets första bidrag från USA skulle ha varit utbetalt till UNRWA den 1 januari. Den 2 januari hotade president Donald Trump att dra in bidraget, som enligt Trump ger palestinierna "hundratals miljoner dollar varje år utan någon uppskattning eller respekt i gengäld".

"De vill inte ens förhandla om ett långvarigt fredsavtal med Israel ... när palestinierna inte längre är villiga att tala om fred, varför skulle vi göra några av dessa enorma framtida utbetalningar till dem?", twittrade Trump.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han inte blivit informerad om beslutet, men är djupt oroad. Enligt Guterres är biståndet från UNRWA "mycket viktigt för stabiliteten".

Också från palestinskt håll kom genast kritik mot USA:s beslut.

– Det här beslutet bekräftar att den amerikanska administrationen vill radera det palestinska folkets rättigheter från kartan, säger PLO-tjänstemannen Wasel Abu Youssef.