TT-Utrikes

Danmark har upptäckt 20 ton giftägg

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Skandalen med nederländska ägg som innehåller det giftiga bekämpningsmedlet fipronil fortsätter att växa runtom i Europa - 20 ton kontaminerade ägg har sålts i Danmark.(TT)

Det rör sig om kokta och skalade ägg som importerats från Holland via en belgisk underleverantör och som sedan sålts till matsalar och cateringföretag, skriver nyhetsbyrån Ritzau med hänvisning till danska livsmedelsmyndigheten.

Även Rumänien har funnit giftägg. Det rör sig om ett ton flytande äggula som upptäcktes i en lagerlokal i västra delarna av landet, och som importerats från Tyskland, enligt AFP. Inget hade dock kommit ut till försäljning enligt rumänska veterinärhälsomyndigheter.

Två gripna

Brittiska myndigheterna uppger att 700 000 giftägg hamnat på butikshyllorna i landet, tidigare angavs en betydligt lägre siffra. Men landets motsvarighet till Livsmedelsverket tonar ändå ner hälsorisken och noterar att äggen utgör 0,007 procent av den totala mängd ägg som konsumeras i Storbritannien varje år.

Nederländska och belgiska myndigheter gjorde under torsdagen tillslag mot flera platser kopplade till det företag som anklagas för att ha använt bekämpningsmedlet. Två personer har gripits av nederländska myndigheter under dagen, skriver AP.

Hönserier stängda

Matbutiker i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Schweiz har dragit tillbaka miljontals ägg från hyllorna i spåren av skandalen, och omkring 138 nederländska hönserier har tillfälligt stängts.

Kontaminerade ägg har även sålts i Sverige, men i begränsad omfattning.