TT-Utrikes

Trumps tal om "förrädiska" demokrater upprör

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Amerikanska demokratiska ledamöter reagerar kraftigt på att president Donald Trump har kallat dem "förrädiska" och "oamerikanska" vid ett tal på en fabrik i Ohio.(TT)

Trumps uttalande kom med anledning av flera demokraters kyliga mottagande vid hans tal till nationen inför USA:s samlade kongress i förra veckan.

Senator Tammy Duckworth citerar president Theodore Roosevelt i ett svar på Twitter.

"Att kungöra att det inte får finnas någon kritik mot presidenten, och att vi måste stå på presidentens sida oavsett om det är rätt eller fel, är inte bara opatriotiskt och inställsamt, utan moralt förrädiskt mot det amerikanska folket."

"Som döden"

I talet i Ohio sade Trump att demokrater "hellre vill att det ska gå dåligt för Trump än att det ska gå bra för vårt land".

– De var som döden och oamerikanska, sade Trump om de demokrater som lyssnade utan att visa några känslor när han talade om ekonomiska framgångar i talet för en vecka sedan.

– Någon sade förrädiska. Jag menar ... jag antar, varför inte? Kan vi kalla det för förräderi, varför inte?

Hogan Gidley vid Vita huset säger att kommentaren om förräderi inte var tänkt att tas på allvar.

"Presidenten skämtade uppenbarligen, men det som är allvarligt är att demokraterna verkar sätta sitt personliga hat mot den här presidenten över sin önskan att se USA lyckas", skriver han i ett uttalande.

"Färgstarkt språk"

Presidentens kommentarer i Ohio kritiseras även av högt uppsatta republikaner.

– Att säga att någon är oamerikansk för att de inte klappar händerna är inte något som de flesta amerikaner skulle hålla med om, säger den konservative republikanen Mark Meadows till CNN.

Hans partikamrat Claudia Tenney anser däremot inte att uttalandet i Ohio var fel.

– Jag skulle säga att det var oamerikanskt och att de inte älskar vårt land. Jag vet inte om jag skulle gå så långt som att säga förrädiskt, men presidenten stod framför en stor publik och han gillar att använda ett färgstarkt språk, säger hon till CNN.