TT-Utrikes

Slovakisk grävande journalist sköts till döds

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En slovakisk journalist, som har rapporterat om skattebedrägerier bland affärsmän anslutna till regeringspartiet, sköts till döds i sitt hem under helgen, skriver nyhetssajten Dennik N. 27-årige Ján Kuciak, som arbetade för sajten aktuality.(TT)

En slovakisk journalist, som har rapporterat om skattebedrägerier bland affärsmän anslutna till regeringspartiet, sköts till döds i sitt hem under helgen, skriver nyhetssajten Dennik N.

27-årige Ján Kuciak, som arbetade för sajten aktuality.sk, dödades tillsammans med sin partner i Velká Maca, öster om huvudstaden Bratislava.

Kuciaks sista reportage undersökte misstänkt skattebedrägeri kopplat till ett lyxigt lägenhetshus i Bratislava. Fallet kring lägenhetskomplexet ledde i fjol till protester och krav på inrikesminister Robert Kalináks avgång.

Kalináks affärsförbindelser med fastighetsutvecklaren Ladislav Basternak har undersökts som eventuellt skattebedrägeri. Båda nekar till att ha gjort något fel.

Slovakiens ekonomi har stärkts och levnadsstandarden stigit kraftigt sedan landet blev medlem i EU 2004. Men många slovaker säger att landet fortfarande inte är en fungerande rättsstat.