TT-Utrikes

Rekordpublik för Clinton

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Presidentkandidaterna i USA spurtade in i det sista. Demokraten Hillary Clinton fick draghjälp av tungt artilleri; två presidenter och superstjärnor. - Var en del av historien.(TT)

I Philadelphia möttes Hillary Clinton av en rekordpublik.

Först sjöng Jon Bon Jovi och Bruce Springsteen, i Clintons näst sista framträdande under valspurten.

"The Boss" uppmanade publiken att visa att de står på "rätt sida av historien" i presidentvalet 2016.

Både tidigare president Bill Clinton och presidentparet Barack och Michelle Obama talade också, inför en publik på omkring 40 000 personer vid Independence Mall i Philadelphia.

Det är rekord för Clinton, enligt hennes kampanj. Tidigare var publikrekordet 18 500 under ett framträdande i Ohio, skriver AFP.

"Ni måste rösta"

Obama uppmanade väljarna att "avvisa rädsla och välja hopp" på valdagen.

Hillary Clinton själv talade också om vikten av att rösta, och radade upp en rad politiska löften som kommer att infrias om hon väljs, medan publiken skanderade "Hillary, Hillary".

– Vill ni ha likvärdiga löner för kvinnor, måste ni rösta!

– Låt oss ge oss ut och rösta, Philadelphia. Rösta för ett Amerika där vi bygger broar och inte murar, sade hon.

Hon varnade också för motståndaren, republikanen Donald Trump.

– Ett osäkert kort kan riskera allt, sade hon och hänvisade till motståndaren.

Därefter tackade hon för sig och åkte vidare till North Carolina.

"President för alla"

Under en sista maratondag besökte Hillary Clinton tre delstater och fyra städer: Pittsburgh, Pennsylvania, Allendale, Michigan, Philadelphia, Pennsylvania och Raleigh, North Carolina - alla vågmästarstater där en seger är viktig för att Clinton ska bli USA:s första kvinnliga president.

Clinton - som fått stöd av stjärnor som Beyoncé, Jay Z och Katy Perry de senaste dagarna - lanserade också ytterligare ett supernamn i sista stund vid valframträdandet vid midnatt i Raleigh, North Carolina: Lady Gaga.

I North Carolina är det enligt mätningar och prognoser superjämnt mellan de båda kandidaterna.

"Vilken kampanj"

Även Donald Trump besökte Raleigh, North Carolina, under slutspurten, och även Sarasota, Florida, Scranton, Pennsylvania, Manchester, New Hampshire.

I Sarasota i Florida sade Trump att valet av honom till president är en signal om slutet för "det korrupta etablissemanget i Washington".

Han gav sig också tid för en stunds eftertanke:

– Det är sista dagen för vår kampanj. Vem hade anat det här? Vem hade trott på det här? Och vilken kampanj det har varit, också. Vilken kampanj, sade Trump enligt CNN.

Under valkampanjen i Manchester, New Hampshire, fick han stöd av sin populära dotter Ivanka Trump.

På valdagen besöker han Grand Rapids, Michigan, med vicepresidentkandidaten och guvernören Mike Pence. Valvakan, "Donald J Trump Victory Party", hålls i New York på hotellet Hilton Midtown.