TT-Utrikes

Nederländerna stoppar mc-gäng

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nederländerna förbjuder det ökända inhemska mc-gänget Satudarah, som sedan några år tillbaka också finns i Sverige. Alla organisationens tillgångar ska beslagtas, enligt beslutet som fattats i en domstol i Haag.(TT)

Nederländerna förbjuder det ökända inhemska mc-gänget Satudarah, som sedan några år tillbaka också finns i Sverige.

Alla organisationens tillgångar ska beslagtas, enligt beslutet som fattats i en domstol i Haag. Domarna konstaterar att "åtskilliga lagöverträdelser och dess våldskultur gör att Satudarahs verksamhet går på tvärs med allmän ordning".

Mc-gängets kriminella verksamhet har riktats mot andra mc-gäng, men har också innefattat tillverkning och försäljning av narkotika, illegalt vapeninnehav och utpressning, enligt domarna.

Satudarah bildades i Nederländerna under 1990-talet av invandrare från den indonesiska ögruppen Moluckerna. Den har på senare år startat avdelningar i Tyskland, Danmark och Sverige. Den första avdelningen startade i Malmö 2013.

Förra året fattades ett nederländskt beslut om att Bandidos skulle upplösas. En rättsprocess pågår också gällande konkurrentgänget Hells Angels.