TT-Utrikes

Timo Soini fick riksdagens förtroende

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) får riksdagens förtroende med röstsiffrorna 100-60. Misstroendeomröstningen hölls efter Soinis kontroversiella uttalanden om abort. 18 ledamöter röstade blankt, och 21 var inte närvarande vid omröstningen.(TT)

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) får riksdagens förtroende med röstsiffrorna 100-60. Misstroendeomröstningen hölls efter Soinis kontroversiella uttalanden om abort.

18 ledamöter röstade blankt, och 21 var inte närvarande vid omröstningen.

Fyra oppositionspartier hade väckt frågan om en misstroendeomröstning. Enligt dem strider Soinis agerande mot Finlands utrikespolitiska linje.

Samlingspartiet, som sitter i koalitionsregeringen tillsammans med C och Blå, var splittrat. Riksdagsledamöterna Jaana Pelkonen och Saara-Sofia Sirén sade före omröstningen till Yle att de inte kan rösta för förtroende för utrikesministern, trots att Samlingspartiets gruppmöte på torsdagen beslutade att inte sätta regeringen på spel.

JK klandrade i tisdags Soini för hans agerande. Bland annat ser JK Soinis deltagande i en gudstjänst i Kanada, som arrangerades av abortmotståndsrörelsen Pro Life, som "problematiskt". Soini, som är katolik, har hänvisat till yttrande- och religionsfrihet och att han agerat som privatperson.