TT-Utrikes

Minst 40 dödades i IS-attack i Kabul

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Terrorgruppen IS säger sig ha utfört det bombdåd som dödade minst 40 människor i Afghanistans huvudstad Kabul. Genom sin propagandakanal Amaq meddelar IS att målet för torsdagens attentat var ett shiitiskt kulturcenter.(TT)

Genom sin propagandakanal Amaq meddelar IS att målet för torsdagens attentat var ett shiitiskt kulturcenter. På kulturcentret hölls en konferens på 38-årsdagen av den sovjetiska invasionen, som ett hundratal personer deltog i. Många av offren deltog i den konferensen. Minst ett 80-tal personer skadades.

Talibanerna var snabba att frånsäga sig ansvar för dådet.

Reporter dödad

Men även nyhetsbyrån Afghan Voice Agency har kontor i kvarteret, och antogs först vara målet för angreppet. Sayed Abbas Hussaini, reporter på Afghan Voice, uppger för Reuters att en av hans arbetskamrater dödats och att ytterligare en skadats.

Bilder som vittnen postat i sociala medier visar stor förödelse. En deltagare vid invasionsceremonin sade till nyhetsbyrån Tolo att han fått brännskador i ansiktet.

– Efter explosionen var det eld och rök där inne och alla vädjade om hjälp.

Den angripna fastigheten ligger i ett huvudsakligen shiitiskt område.

Blodiga terrordåd

Med stark amerikansk uppbackning har regeringsstyrkorna drivit bort talibaner från många områden och hindrat upprorsmän från att ta över stadsdelar. Men såväl talibaner som IS har i stället genomfört blodiga terrordåd, sannolikt för att undergräva allmänhetens tillit till samhällsbygget.

– Detta otäcka angrepp understryker farorna för afghanska civila, kommenterar människorättsrörelsen Amnesty Internationals Sydasienchef.

Religiösa attacker i Afghanistan har ökat de senaste två åren med shiiter som huvudsakligt mål, sade FN i november. IS har tagit på sig de flesta attackerna på shiiter.