TT-Utrikes

Massivt medieintresse för ubåtsfallet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tidigt på morgonen ringlade kön av journalister lång utanför Köpenhamns byret. I dag har rättegången mot den mordåtalade Peter Madsen börjat. Över 90 journalister från tolv länder från hela världen väntas bevaka det uppmärksammade rättsfallet.(TT)

– Medieintresset är stort från såväl Danmark som utlandet. Detta är förmodligen det mål i Köpenhamns byretts historia som väcker störst intresse, sade Jens Stausbøll, pressansvarig domare vid byretten (tingsrätten), tidigare till TT.

Under morgonen startade rättegången i byrettens rättssal 60 mot den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, som åtalats misstänkt för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall i augusti i fjol.

Bara ett fåtal journalister har fått plats i själva rättssalen. Mer än 75 journalister ska ha tagit plats i ett rum intill rättssal 60. Där kommer journalister att följa rättegången via högtalare och stora tv-skärmar.

    Att sända ljud och bild från rättssalen är inte tillåtet, och det är strikta restriktioner för fotografering utanför. Fotografer och tv-team på plats får inte fotografera anhöriga, misstänkte Peter Madsen eller någon annan som har ett ärende i tingsrätten utan tillåtelse.

    Rättegången är planerad att pågå i tolv dagar.