TT-Utrikes

Kvinnor och barn med "IS-band" straffas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kvinnor och barn i Irak, som uppfattas som kopplade till Islamiska staten, förvägras nödhjälp och kan inte lämna sina flyktingläger, rapporterar Amnesty International. Kvinnor bestraffas också med sexuella övergrepp, enligt människorättsorganisationen.(TT)

Amnesty har besökt åtta läger för irakier som är flyktingar i sitt eget land i provinserna Nineve och Saladin. Organisationen har funnit en samstämmig och alarmerande bild: Kvinnor och barn, som anses ha band till män som tillhört terrororganisationen IS, utsätts för övergrepp av irakiska säkerhetsstyrkor, lägerpersonal och lokala myndigheter.

Barnen och kvinnorna straffas för brott de inte begått, konstaterar Amnestys utredningschef i Mellanöstern, Lynn Maalouf, i rapporten.

I den återges hur tusentals familjer, med kvinnor som överhuvuden, får klara sig själva sedan deras manliga familjemedlemmar dödats, godtyckligt gripits eller fördrivits och försvunnit när de flydde områden som kontrollerats av IS i och runt storstaden Mosul.

De har pariastatus och ingenstans att ta vägen, enligt Amnesty: De är fångna i lägren där de förvägras vatten, mat och andra förnödenheter.

Kvinnorna löper också stor risk att våldtas som "bestraffning" enligt Amnesty.