TT-Utrikes

Kurdisk omröstning mött av glädje - och hot

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Trots nya hot och varningar från grannländerna har irakiska Kurdistan folkomröstat om självständighet. Den historiska dagen präglades av såväl glädje som nervositet - och i det omstridda Kirkuk har utegångsförbud införts.(TT)

Gatorna i det till stor del självstyrande irakiska Kurdistan exploderade i den kurdiska flaggans färger när miljontals människor gick till valurnorna. I staden Sulaymaniyya var stämningen god.

– Folk är finklädda och glada, många pussar sina valsedlar. Stoltheten är stor, det här är något som människor har drömt om i hundra år, säger Shorsh Kadir Rahem, den kurdiska regionalregeringens representant i Sverige, till TT över telefon.

Trots att partierna i irakiska Kurdistan är splittrade förenas de i drömmen om en självständig stat - något det kurdiska folket aldrig har upplevt. Ledaren för oppositionella Gorran har röstat ja, men betonar att resultatet inte ska användas för att plocka politiska poänger.

Valdeltagandet 78 procent

"Förberedelserna och processen är dåligt skött och beslutet om folkomröstningen har saknat legitimitet. Men eftersom Gorran verkar för ett självständigt Kurdistan har partiet låtit invånarna välja mellan att bojkotta, säga ja eller nej i omröstningen" skriver Amanj Mala-Ali, representant för Gorran i Sverige, till TT.

Sidan som vill bryta sig loss väntas vinna stort, även om det slutgiltiga resultatet kan dröja upp till 72 timmar. Valdeltagandet var 78 procent, rapporterar tv-kanalen Rudaw med hänvisning till valkommissionen.

Men kritiken är omfattande och det irakiska parlamentet kräver att militär ska skickas till områden som såväl Bagdad som Arbil gör anspråk på. Ett av dem är den oljerika staden Kirkuk där de kurdiska myndigheterna uppges ha deklarerat utegångsförbud under natten till tisdagen.

Samtidigt offentliggör Irak och Turkiet att de inlett en gemensam militärövning i närområdet.

"Vi har kranen"

Grannländerna Iran och Turkiet oroar sig samtidigt för dominoeffekter bland egna kurdiska befolkningar. Teheran har ställt in flyg och hotade först med att stänga gränsen, men klargjorde senare att den fortsätter vara öppen.

Ankara varnar i sin tur för sanktioner. President Recep Tayyip Erdogan upprepade på måndagen återigen hotet om att Turkiet när som helst kan strypa oljeledningarna från irakiska Kurdistan till omvärlden.

– Vi har kranen. Det ögonblick vi stänger den är det över.

Erdogan har också hotat med att stänga gränsen.

På gatorna i Sulaymaniyya spred sig under söndagskvällen ett rykte om att Iran eller Turkiet skulle använda bomber i ett sista försök att stoppa omröstningen. Det fick människor att bunkra vatten och fylla upp sina bilar med bensin.

– Folk var så nervösa. Men jag tror inte att någon skulle våga bomba oss. Men vi har en lång process framför oss och det kommer inte vara enkelt, säger den 29-åriga Rawaz Barznji till TT.

Beredd till uppoffringar

För egen del tror Barznji - som tillhör ja-sidan - att hans konsultverksamhet kan drabbas negativt om motståndet mot den kurdiska självständigheten fortsätter.

– Marknaden kan komma att krympa, men det är jag beredd att offra. Det är klart att vi bör oroa oss för konsekvenserna av beslutet, men jag känner mig ändå optimistisk.

Ett ja innebär inte ett direkt utropande av självständighet, utan då väntar troligtvis långa förhandlingar med Bagdad.

– Vi hoppas komma överens genom fredliga medel och dialog. Vi kommer att vara grannar med Irak, även när vi utropar självständighet, och vi vill vara goda grannar, säger Shorsh Kadir Rahem.