TT-Utrikes

Får lärde sig känna igen Obama

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Får kan vara smartare än vad vi tror. Det misstänker i alla fall forskare, som lärt fåren att känna igen människokändisar från fotografier.(TT)

Obama var en av fyra kändisar, tillsammans med skådespelerskan Emma Watson, tv-värden Fiona Bruce och skådespelaren Jake Gyllenhaal, som användes för att testa fårens förmåga till ansiktsigenkänning.

– Vi valde de här personerna för att det finns många bilder på varje person tillgängliga på nätet, både rakt framifrån och från olika vinklar, säger Jennifer Morton vid University of Cambridge, en av forskarna som gjort studien.

Ytterligare en anledning var att forskarna kunde vara tämligen säkra på att fåren aldrig träffat på kändisarna i verkligheten.

Prickade åtta av tio

Morton och hennes forskarlag tränade åtta får att känna igen ansiktena från en bild rakt framifrån på var och en av dem.

Varje gång fåret sedan valde en annan bild på kändisen i fråga fick den mat i belöning. Fåren lärde sig att peka ut kändisen i åtta fall av tio. När den alternativa bilden var tagen från sidan klarade fåren att peka ut dem i cirka två av tre fall, vilket är ungefär lika bra som människor presterar i liknande tester, enligt forskarna.

– Förmågan att lära sig att känna igen en person från ett 2D-fotografi var överraskande, eftersom det kräver komplext hjärnprocessande, säger Morton.

"Människor underskattar får"

I en avslutande uppgift fick fåren se en bild på sin vanliga skötare, som de känner igen väl men aldrig sett ett fotografi av, jämfört med en bild på en okänd person. Efter viss inledande förvirring valde fåren i 72 procent av fallen sin skötare.

– Människor tenderar att underskatta förmågan hos får. Den här studien adderar en intressant ny förmåga till den förvånande breda beteenderepertoaren hos får, säger Morton.