TT-Utrikes

Brexit kan ge avtalsmodell för andra länder

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Avtalet som EU kommer att sluta med Storbritannien kan sedan komma att utgöra modell för Ukraina och Turkiet, tror Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel. Trots utträdet vill London ha ett mycket nära förhållande till EU.(TT)

Avtalet som EU kommer att sluta med Storbritannien kan sedan komma att utgöra modell för Ukraina och Turkiet, tror Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Trots utträdet vill London ha ett mycket nära förhållande till EU. Och nu säger Gabriel till mediegruppen Funke att detta kan komma att lösa frågan hur de 27 väldigt olika staterna i gemenskapen ska lyckas sköta sina förbindelser med andra icke-medlemmar. Han nämner särskilt Turkiet och Ukraina, som han "inte kan föreställa sig" blir medlemmar de närmaste åren.

Turkiet har kandiderat för medlemskap i årtionden och har en tullunion med EU, men medlemskap är uteslutet om det inte först sker djupgående politiska förändringar i Turkiet.

Ukraina och EU har avtal sedan september om "omfattande frihandel" som även tillåter visumfritt resande till Schengenområdet för ukrainare. Önskan om närmare band till EU låg bakom det folkuppror i Ukraina som störtade den Rysslandsvänlige presidenten 2014.