TT-Utrikes

Berlusconi - mogulen som styr i kulisserna

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sex, muthärvor och fängelsestraff - men Berlusconi har knappast kastat in handduken än. Och trots att 81-åringen själv inte får kandidera kan han återigen få rejält med inflytande efter dagens val. Vem är den stormrike mediemogulen som gav "bunga bunga"-festen ett ansikte?(TT)

Italiens största högerparti Forza Italia har grundats och dominerats av Silvio Berlusconi. Partiet ligger bra till - opinionsläget har pekat på att det kan bli en högerkoalition som plockar hem vinsten efter årets parlamentsval.

Berlusconi är visserligen förhindrad att kandidera. Men det stoppar knappast 81-åringen, som trots ett turbulent förflutet står kvar i kulisserna och drar i spakarna.

I rätten flera gånger

Milanosonen, född 1936, har studerat juridik och smygstartade sin karriär genom att sälja dammsugare och sjunga på kryssningsfartyg och klubbar. Han har varit premiärminister flera gånger, kontrollerat flera tv-kanaler och dessutom har han nyligen tjänat en extra hacka på att sälja sin fotbollsklubb AC Milan till ett kinesiskt konsortium.

Strippor utklädda till nunnor och misstänkt koppleri - låter det bekant? De så kallade "bunga bunga"-festerna i Berlusconis lyxvilla utanför Milano hamnade på löpsedlarna under tidigt 2010-tal.

Men den slipade Silvio Berlusconi har än mindre smickrande affärer i bagaget. I höstas stod det också klart han återigen utreddes för kopplingar till maffian, och bombdåd som maffian utförde 1993. Att stå inför en domstol har Berlusconi upplevt tiotals gånger. De flesta fall har dock rört fiffel kopplat till hans affärsimperium. För det mesta har han friats eller så har brotten hunnit preskriberas.

"Inget helgon"

Berlusconi anklagades också för att ha köpt sex av en 17-årig flicka kallad Ruby - ett fall som först ledde till en sju år lång fängelsedom. Han friades dock 2015, då högre instans inte kunde leda i bevis att han kände till att Ruby var underårig.

Snaskigt och skandalöst - helt enkelt en historia som skulle kunna ta udden av vilken karriär som helst. Men Berlusconi själv verkar ha tagit det hela med gott mod, ryckt på axlarna och sagt: "Jag är inget helgon".

Där kunde det kanske ha tagit slut. Men förra året ställdes den forne premiärministern återigen inför rätta, nu åtalad för att ha försökt muta gäster som deltagit i de omtalade hemmafesterna.

Vad har Berlusconi själv sagt om saken? Han har framställt sig som ett offer för domare som vill tvinga bort honom från politiken.

På väg mot makten

En dom har dock lyckats ställa till det för denna 81-åring med sina politiska ambitioner i behåll. För några år sedan dömdes Berlusconi till fyra års fängelse - ett straff som omvandlades till samhällstjänst - för skattefusk i samband med sitt bolag Mediasets köp av tv-rättigheter.

Efter domen får han inte kandidera till ett offentligt ämbete. Berlusconi har visserligen stridit för att få förbudet att kandidera upphävt, men samtidigt varit tydlig med att det kanske inte spelar så stor roll.

– Oavsett om jag kan ställa upp eller inte, kommer jag att spela en roll och jag kommer att föra mitten-högern till makten, har Berlusconi sagt till tidningen La Repubblica.