TT-Utrikes

Attacken i Strasbourg - det här vet vi

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En man öppnade på tisdagskvällen eld mot människor i centrala Strasbourg i Frankrike. Det här vet vi om vad som har hänt. Tre personer är döda och tretton personer är skadade, flera av dem allvarligt.(TT)

Tre personer är döda och tretton personer är skadade, flera av dem allvarligt. Dödssiffran reviderades ned till två på onsdagsförmiddagen, men ändrades igen några timmar senare. Siffrorna är preliminära och kan ändras.

Skjutningen inträffade i stadens smala gränder, alldeles efter det att en av landets största julmarknader, på ett torg en bit bort, stängt för dagen.

En gärningsman är identifierad och är på flykt. Den misstänkte är en 29-årig man, född i Strasbourg med kriminellt förflutet. Han har dömts sammanlagt 27 gånger för brott i Frankrike, Tyskland och Schweiz. Han skulle samma dag som dådet ha gripits för försök till mord alternativt dråp.

  Vittnen uppger att 29-åringen skrikit "Allahu akbar" (Gud är större) vid dådet. Han förekommer i säkerhetspolisens register och är känd för religiös extremism, men har inga kända kopplingar till terroristbrott.

  Enligt terroråklagaren Remy Heitz skadades den misstänkte gärningsmannen i skottväxling med polisen. Han undkom genom att kapa en taxi.

  I mannens bostad i Strasbourg hittade polisen en handgranat och "dokumentation", men vad för slags dokumentation det rör sig om har inte framkommit.

  Frankrike har höjt hotnivån för terrordåd.

  Franska myndigheter utreder dådet som ett terrordåd.

  Källa: Radio France, Strasbourg stad, Le Monde, RTL