TT-Utrikes

Lovar nya protester efter al-Bashirs besked

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter att Sudans president Omar al-Bashir utlyst undantagstillstånd i landet manas det till fortsatt motstånd. Protesterna kommer att fortsätta tills dess att "regimen har störtats", låter det från proteströrelsen.(TT)

Efter två månaders protester i Sudan utlyste en alltmer pressad al-Bashir ett landsomfattande undantagstillstånd på fredagen, som ska gälla i ett års tid.

"Att införa ett undantagstillstånd visar regimens rädsla", säger Alliance for freedom and change (AFC), en av de ledande organisationerna bakom protesterna, i ett uttalande.

"Vi kommer att fortsätta gå ut på gatorna tillsammans med vårt folk, i alla städer och byar, tills dess vårt krav har uppfyllts."

Nära allierad petas

I ett tv-sänt tal meddelade Omar al-Bashir också att regeringen skulle upplösas, både på federal och provinsiell nivå.

På lördagen förtydligas att försvars-, utrikes- och justitieministrarna får sitta kvar, samt att ytterligare två ministrar får behålla sina ansvarsområden. Guvernören Mohamed Tahir Ayala utses till ställföreträdande premiärminister.

Försvarsministern Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf - en av de regeringsföreträdare som haft en mer försonande ton gentemot protesterna - utses också till förste vice president. Han ersätter Bakri Hassan Saleh, som har varit en av Omar al-Bashirs närmast allierade sedan han var med i den militärkupp 1989 som förde presidenten till makten.

Personerna som ska ersätta alla landets guvernörer kommer alla från militären, enligt ett uttalande från presidentkansliet.

Började med bröd

Protesterna i Sudan startade i mitten av december, då regeringen meddelade att priset på bröd skulle trefaldigas. 31 personer har dödats i protestrelaterade våldsamheter, enligt sudanesiska myndigheter. Enligt människorättsorganisationen Human rights watch rör det sig om minst 51.

75-årige Omar al-Bashir är sedan tidigare formellt efterlyst av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag (ICC) under misstanke om bland annat folkmord i Darfurkonflikten.