TT-Sport

Publiken hyllade Tiger Woods

TT-Sport Artikeln publicerades

Trots att han inte kunde utmana om sin femte gröna mästarkavaj rådde det Tiger Woods-hysteri under hela Mastersveckan. Den 14-faldige majorvinnaren hyllades av publiken när han vandrade upp till Augusta Nationals 18:e green under söndagen.(TT)

För sex månader sedan funderade Tiger Woods på om han skulle kunna ta sig ut och svinga på en golfbana igen. Tankarna handlade inte om att tävla på världstourerna eller spela majortävlingar - han visste inte ens om han skulle kunna spela golf över huvud taget.

Den moderna golfens bäste spelare kom dock tillbaka efter sin fjärde stora ryggoperation, som han genomgick för mindre än ett år sedan. Under inledningen av 2018 har Woods utmanat om segrar på USA-touren och när alla förstod att han skulle kunna göra sin första start i Masters på Augusta National sedan 2015 slog Tiger-hysterin till med full kraft.

Revolutionerade golfen

Woods klarade kvalgränsen med sina fyra över par, men även om spelet blev mer stabilt under helgen var han långt från spelarna högst upp i resultatlistan när han kom in på totalt ett slag över par (73-75-72-69) strax efter att toppbollarna slagit ut.

– Jag har verkligen saknat det här. Jag har saknat att spela majors, sade han till AFP.

Trots att spelet inte fanns där är det stora intresset för Woods högst förståeligt. För av alla nu aktiva golfspelare är den 14-faldige majorvinnaren den störst av dem alla. Rent historiskt har Jack Nicklaus flest majortitlar (18), Sam Snead flest PGA-toursegrar (82) och karismatiske Arnold Palmer, som gick bort 2016, populariserade golfen och gjorde den stor hos den breda allmänheten. När Tiger Woods slog igenom 1997 med sin överlägsna seger i Masters skruvades dock allt upp några varv. Då var Phil Mickelson, 47, redan etablerad på USA-touren.

– Jag tror ingen respekterar och uppskattar vad han har gjort för golfen mer än jag. Att se honom vara där ute och spela var fantastiskt, sade Mickelson på en presskonferens under Mastersveckan.

Mickelson ett stöd

Mickelson och Woods, som tillsammans har 7 Masterssegrar och 19 majorsegrar, gick under tisdagen en sällsynt träningsrunda tillsammans. Efteråt mindes vänsterspelaren tillbaka till 1990-talet när prispotterna på USA-touren fördubblades med Woods intåg.

– För att inte tala om den ökade exponeringen han förde med sig. Golfen hamnade på tidningarnas förstasidor, tv-siffrorna ökade och möjligheterna för alla golfbanor blev större, sade Mickelson.

Han berättade att han har varit där som ett stöd för Woods under hans stora skadeproblem.

– Jag ville vara där för honom under hans tuffa tid, inte bara när allt är bra. För ingen annan har dragit mer nytta av vad han har gjort för sporten än vad jag har gjort. Jag är väldigt tacksam för vad han har gjort för mig, min familj och golfen som sport, sade Mickelson.