TT-Sport

Nya skiften när Gerhardssson jagar finalplats

TT-Sport Artikeln publicerades

På två matcher i Algarve cup har 21 olika spelare startat i det svenska fotbollslandslaget. Och det blir nya skiften inför måndagens sista gruppmatch mot Ryssland som kan leda till final.(TT)

Sverige inledde med att slå Kanada i onsdags med 3-1, två dagar senare blev det 1-1 mot Sydkorea med bara Linda Sembrant kvar från första startelvan. Kvar är gruppmötet mot Ryssland klockan 16.00 på måndagen och sedan en placeringsmatch på onsdag.

– Det är väldigt speciella förutsättningar i den här turneringen. Det går inte alltid att spela bästa startelvan och bara för att du spelat 90 minuter i matchen före så betyder inte det att du är mest lämpad att spela nästa.

Testa inför VM-kval

Tidigare har Sverige spelat mot Frankrike i november och Sydkorea i januari. Totalt blir det sex träningsmatcher inför fortsättningen av VM-kvalet som inleds mot Ungern borta 5 april.

– Vi har fem VM-kvalmatcher i år och inför det är det ett måste att alla får chansen att spela. De här sex träningsmatcherna gör att vi kan testa olika spelare och att spelarna får erfarenhet.

Peter Gerhardsson har också valt att skifta uppställningar i Algarve cup, från 3-4-3 mot Kanada till 4-3-3 mot Sydkorea.

– Mot Kanada ville vi ha en mer defensiv uppställning. Men det där är bara siffror, vi pratar mer om roller och vad spelarna gör där.

Aggressiva ryskor

TT: Hur går tankarna inför matchen mot Ryssland?

– De har unga, snabba, kvicka spelare. Aggressiva. Och de förlorade bara med ett mål mot Kanada trots att de spelade med en spelare mindre i nästan 70 minuter.

Sverige måste vinna gruppen och dessutom påverkas finalchanserna av hur det går i de andra två grupperna eftersom det är de två bästa lagen, oavsett grupp, som går till final. Just nu har Sverige och Sydkorea fyra poäng och samma målskillnad. Nederländerna är enda laget med full pott, sex poäng.

– Vi måste hålla koll på Sydkorea-Kanada som spelas samtidigt. Hur det går där påverkar hur vi tänker mot Ryssland. De andra lagen spelar efter oss så de resultaten kan vi inte spela på.

– Men vi vill vinna mot Ryssland och vi vill även vinna finalen!

Gerhardsson har ingen drömmotståndare i en eventuell final.

– Nej vilken motståndare det blir bryr vi oss inte om, bara att vi tar oss till final.