TT-Sport

Foles historisk när Philadelphia fick jubla

TT-Sport Artikeln publicerades

Veteranen briljerade - men det blev debutanten som fick fira. Philadelphia Eagles vann för första gången Super Bowl när de besegrade New England Patriots med siffrorna 41-33. - Vi kände oss säkra på att komma in, och vi gick bara ut där och spelade fotboll, säger matchhjälten Nick Foles.(TT)

Det var första gången på 13 år som Philadelphia spelade i en Super Bowl-final i amerikansk fotboll. Den gav också lagets första seger i en Super Bowl någonsin.

Eagles quarterback Nick Foles blev utsedd till matchens mest värdefulla spelare efter en strålande insats i Minneapolis, som var skådeplatsen för årets sedvanligt spektakulära finaltillställning. Han kastade 373 yards och låg bakom tre touchdown. Dessutom tog han emot en touchdown i slutet av första halvlek, när han på ett fjärde och sista Eaglesförsök lyckades smyga in i end zone och ta emot en passning från lagkamraten Trey Burton. Foles blev därmed den första spelaren någonsin att både passa till en touchdown och ta emot en touchdown i samma Super Bowl.

Bradys storspel räckte inte

– Vi har spelat det här spelet sedan vi var små barn. Vi har drömt om det här ögonblicket. Det finns gott om barn som tittade på den här matchen just nu och drömmer om det här ögonblicket. Att vara här med min dotter, min fru, min familj, mina lagkamrater, i den här staden, jag är väldigt välsignad, säger Foles till NFL:s sajt efter den historiska segern.

Inför matchen spåddes New England Patriots storstjärna Tom Brady bli den första spelaren att vinna sex Super Bowl och bli den äldsta quarterbacken att spela hem Vince Lombardi-trofén.

Även om han gjorde en av sina, på pappret, bästa finalmatcher någonsin, med 28 av 48 passningar med rätt adressat och totalt 505 yards vunna, så fick inte hans Patriots fira likt de fick göra förra året i finalen mot Atlanta Falcons.

Och hans fina statistik till trots så blev det trots allt en Brady-miss som blev avgörande till slut. Detta med drygt två minuter kvar, när Patriots quarterback tappade bollen i ett matchavgörande läge, efter att Brandon Graham lyckats slå den ur händerna på veteranen och tvinga fram en turn over.

– De gjorde ett bra spel på rätt tidpunkt, säger Brady om det matchavgörande ögonblicket.

Reserven som blev MVP

Brady var dessutom även han nära att, likt Foles, lyckas ta emot en touchdownpassning tidigare i matchen. Men även om passningen från receivern Danny Amendola var välriktad, så lyckades inte veteranen få grepp om bollen.

Matchens hjälte blev i stället Nick Foles - som inte hade startat en match på över ett år när förstavalet Carson Wentz, 25, skadade knät allvarligt i december. I slutspelet har finaldebutanten Foles tagit Eagles hela vägen till Super Bowl där de stod för den historiska segern.