TT-Sport

"Förstår att SHL-folk är nervösa"

TT-Sport Artikeln publicerades

Lilla Tingsryd har skrällt sig ända fram till den allsvenska hockeyfinalen. Nu väntar en kamp mot AIK - och etablissemanget. - Jag förstår att det sitter SHL-folk och är nervösa, som så klart hoppas att AIK ska klara det här, säger succétränaren Magnus Sundquist.(TT)

På tisdagen spelas den första finalmatchen i Nelson Garden Arena i Tingsryd.

En match som är ett första steg mot en - åtminstone för nykomlingen och serietvåan Tingsryd - osannolik SHL-plats.

Vägen dit går via seger i två matchserier av antingen två (vid seger i den första) eller tre (vid förlust i den första).

– Det kan gå hela vägen, men jag kan ärligt säga att i laget har vi inte snackat om SHL en endaste gång. För oss handlar det bara om att vi ska göra allt i vår makt för att spela hockey så länge (denna säsong) vi kan. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Sundquist.

"Del av idrottsrörelsen"

Det lilla småländska samhället har bara 3 026 invånare i tätorten - en tredjedel under AIK:s publiksnitt. Hemmaarenan är inte SHL-mässig och inte ekonomin i föreningen heller.

Vilket fått vissa att ifrågasätta om Tingsryd ens skulle få kvala.

– Jag har följt med i snacket och det är så märkliga uttalanden i vissa fall. Jag förstår diskussionen, helt klart, men att man inte ens ska få kvala, vad är det för något? Det är väl en del av den svenska idrottsrörelsen att såna här solskenshistorier händer. Så låt inte ett förbund påtvinga vår arena 3 500 sittplatser om vi inte har bruk för det, säger Sundquist.

Jackpott i Norge

Han vände hem till Sverige efter 19 säsonger utomlands som spelare och tränare (15 år i Danmark, fyra i Norge). Från Norge tog han med sig radarparet, kanadensaren Eric Castonguay (poängbäst med 40 poäng) och amerikanen Denny Kearney (näst bäst med 35). I tyska andraligan hittade han hårdskjutande backen Drew Paris (13 mål) och i Örebro målvakten Johannes Jönsson (tvåa i målvaktsligan). Fyra hörnstenar i ett lag med sju egna produkter och totalt elva som passerat via klubbens hockeygymnasium.

Tingsryd har plus på seriesegrande AIK under säsongen (8-4 i poäng), efter två uddamålsegrar. AIK:s två segrar har kommit efter straffar.