TT-Sport

Fasth fast i Växjö: "Känns bra"

TT-Sport Artikeln publicerades

Många tror att han kommer att hålla i förstaspaden när Tre Kronor jagar guld i Pyeongchang. Men först ska Viktor Fasth vinna CHL med Växjö. - När man har varit med hela vägen vill man spela den sista matchen, säger målvakten som har fått tillåtelse att ansluta sent till OS-uppladdningen.(TT)

När lagkamraterna i Tre Kronor redan samlats och inlett uppladdningen inför äventyret i Sydkorea är målvakten Viktor Fasth fortfarande upptagen med att jaga framgångar för sitt Växjö.

Fasth ville inte missa tisdagens CHL-final mot finländska JYP Jyväskylä.

Strax efter Växjös finalavancemang gav förbundskapten Rikard Grönborg klartecken till sen ankomst till landslaget.

– Det känns bra. När man har varit med hela vägen vill man spela den sista matchen, säger Fasth.

Fulla hus

Att Växjö toppar SHL-tabellen i suverän stil har knappast undgått någon hockeyintresserad. Men CHL är en turnering som den breda svenska publiken finner mindre intressant, ett faktum som Viktor Fasth tycker är märkligt.

– Jag tycker att media har viss del i det, folk kommer inte och ser på något som det skrivs negativt om. Ute i Europa spelar vi inför fulla hus. Turneringen är en ny upplevelse för mig och det är lärande att möta lag med annat spelsätt, säger han.

CHL-lagen har, liksom motståndarna i SHL, haft stora bekymmer med att hantera Växjö. Efter storseger i semifinalen mot tjeckiska Liberec är JYP Jyväskylä sista hindret mellan Växjö och bucklan.

I det finländska lagets trupp märks Jarkko Immonen som vunnit såväl VM-guld som dubbla OS-brons med Finland.

– Det är ett bra lag, de är ju i final, säger Fasth.

Kändes bittert

I våras vaktade Viktor Fasth Tre Kronors kasse i de inledande VM-matcherna men när Henrik Lundqvist flögs in från New York tilldelades han sysslan att öppna båsdörren.

– Lite bittert kändes det, tycker man inte det ska man hålla på med något annat. Men jag kände mig delaktig i guldet. Nu ser jag fram emot OS, vi åker dit för att spela om medaljerna.

CHL-finalen avgörs i en enda match i Växjö och även backen Noah Welch, som ska spela OS för USA, kommer att vara med.