TT-Sport

Buffon: "Det blir extra spännande"

TT-Sport

För 20 år sedan gjorde Gianluigi Buffon debut i ett VM-playoff. Nu kan landslagskarriären ta slut i ett annat. - En fin koppling men jag hade gärna klarat mig utan den, sade 39-åringen till Rai. Den 29 oktober 1997 ersatte Gianluigi Buffon skadade Gianluca Pagliuca.(TT)

Artikeln publicerades 10 november 2017.

Den 29 oktober 1997 ersatte Gianluigi Buffon skadade Gianluca Pagliuca. Den då 19-årige Buffon fick hoppa in i första halvlek i det hyperviktiga första playoffmötet med Ryssland om en plats i VM i Frankrike året därpå.

Italien lyckades, som man nästan alltid gör, att kvalificera sig för VM. Nu, nästan exakt 20 år senare, står Italien och Buffon inför ett ovisst VM-playoff igen.

– Det var längesedan vi spelade ett playoff. Därför blir det extra spännande. Vi vill till VM och Italien har nästan alltid varit med i VM. Jag hoppas att vi klarar det, sade Buffon på presskonferensen på Friends arena dagen före match.

Burväktaren har spelat 173 landskamper - flest för Italien genom tiderna och fjärde mest världen över. Han är den nu enda aktiva spelaren på listan, som toppas av Egyptens rekordinnehavare Ahmed Hassan på 184 landskamper.

Juventus-målvakten sade i juni att nuvarande säsong blir hans sista i karriären. Även om han lämnade dörren lite på glänt. Om han vinner Champions League, en titel som saknas på meritlistan, vill han fortsätta spela för att vinna klubblags-VM och andra titlar.

Han är trots allt tillräckligt bra för att fortsätta. Ett bevis på det är den individuella utmärkelsen från Uefa som världens bästa målvakt för två veckor sedan.

– Nu är jag mer fundersam och jag hoppas att jag också är en bättre målvakt, sade Buffon till Rai.