TT-Sport

Buffon: "Det blir extra spännande"

TT-Sport Artikeln publicerades

För 20 år sedan gjorde Gianluigi Buffon debut i ett VM-playoff. Nu kan landslagskarriären ta slut i ett annat. - En fin koppling men jag hade gärna klarat mig utan den, sade 39-åringen till Rai. Den 29 oktober 1997 ersatte Gianluigi Buffon skadade Gianluca Pagliuca.(TT)

Den 29 oktober 1997 ersatte Gianluigi Buffon skadade Gianluca Pagliuca. Den då 19-årige Buffon fick hoppa in i första halvlek i det hyperviktiga första playoffmötet med Ryssland om en plats i VM i Frankrike året därpå.

Italien lyckades, som man nästan alltid gör, att kvalificera sig för VM. Nu, nästan exakt 20 år senare, står Italien och Buffon inför ett ovisst VM-playoff igen.

– Det var längesedan vi spelade ett playoff. Därför blir det extra spännande. Vi vill till VM och Italien har nästan alltid varit med i VM. Jag hoppas att vi klarar det, sade Buffon på presskonferensen på Friends arena dagen före match.

Burväktaren har spelat 173 landskamper - flest för Italien genom tiderna och fjärde mest världen över. Han är den nu enda aktiva spelaren på listan, som toppas av Egyptens rekordinnehavare Ahmed Hassan på 184 landskamper.

Juventus-målvakten sade i juni att nuvarande säsong blir hans sista i karriären. Även om han lämnade dörren lite på glänt. Om han vinner Champions League, en titel som saknas på meritlistan, vill han fortsätta spela för att vinna klubblags-VM och andra titlar.

Han är trots allt tillräckligt bra för att fortsätta. Ett bevis på det är den individuella utmärkelsen från Uefa som världens bästa målvakt för två veckor sedan.

– Nu är jag mer fundersam och jag hoppas att jag också är en bättre målvakt, sade Buffon till Rai.