TT-OS

Öhling Norberg "dunkar på" trots ryggbesvär

TT-OS Artikeln publicerades

Ryggproblemen kommer och går, men skicrosstjärnan Victor Öhling Norberg tänker inte känna efter. Nu är han på OS och målet är givet. - Jag vill gärna ta en medalj. Det är därför jag är här. Det är bara att dunka på, säger han.(TT)

Öhling Norberg har en skade- och sjukdomspräglad säsong bakom sig. Trots det är han en möjlig svensk medaljör tidigt på onsdag morgon. Men den här säsongen har hittills - med den regerande världsmästarens mått mätt - varit... ja, han uttrycker det själv kärnfullt.

– Skitdålig. Det har varit små beslut som har varit åt helvete dåliga, lite otur vissa gånger. För att vinna tävlingar måste du ha din dag och lite flyt också.

TT: Så du skyller inte på ryggen och sjukdomar?

– Nä, verkligen inte. Det är så i idrott ibland att det går dåligt helt enkelt. Det är sånt man får ta, bryta ihop och komma igen.

Tränat i Kina

Med ryggen är det som det är, diskbråcket gör sig påmint då och då och det är något han har fått lära sig att leva med sedan några år. För att skona ryggen avstod han världscuptävlingen i Nakiska, Kanada, för en månad sedan.

I stället har han enbart tränat, i Idre fjäll och i Genting, Kina, tillsammans med de andra OS-åkarna Viktor Andersson och Erik Mobärg.

Först för några dagar sedan kom de till Pyeongchang. Och Öhling Norbergs rygg? Jo, tackar som frågar. Den krånglar inte.

– Jag har inte haft ont på väldigt länge, vilket är oerhört skönt. Det är ett oerhört mycket jobb varje dag för att den ska vara bra, men nu är det OS. Det är bara att dunka på, säger han.

Fick flyga business

Alla som är någorlunda långa och dras med en känslig rygg, vet vilken pärs det är att trycka sig ned i en trång stol i ekonomiklass och uthärda en flygresa till andra sidan jordklotet. Den här gången slapp Öhling Norberg.

Han fick åka business.

– Det är en oerhörd skillnad att ha en stol där du kan ligga ned, än att sitta i sju, åtta timmar när du har ett diskbråck.

Mellanlandningen i de kommande OS-backarna i Genting 2022 passade honom också väl. Och då inte bara för att han fick käka Pekinganka.

Tidsomställningen på åtta timmar lindrades.

– Det var väldigt viktigt. Jag har stora problem att åka åt det här hållet. Det tog mig nog fem nätter innan jag kunde sova någorlunda bra.

TT: Det är mer än en månad sedan du tävlade och du går direkt in i ett OS. Bär du på en osäkerhet kring var du står formmässigt?

Bana som passar

– Det är alltid en osäkerhet när man går in i en tävling. Det behöver inte vara ett OS. Det är som det är, men det känns bra. Jag känner fortfarande att åkningen funnits där hela tiden.

Så här dagarna före tävlingen modifieras banan i Phoenix Snow Park i Bokwang efter önskemål från aktiva och ledare.

– Det är ingen läskig eller svår bana, mer en svår bana att åka fort i. Det finns många ställen där man kan tappa fart. Man måste vara väldigt noggrann över rullar och dubbelrullar för att åka fort. Det är utmaningen, säger Victor Öhling Norberg.

TT: Kan du jämföra banan med någon i världscupen?

– Idre, Sotji. Det är en bana som passar mig. Jag gillar när det är de här gigantiska kickarna och stora flygen. Det ska bli oerhört roligt att åka.