TT-OS

IIHF till IOK: Tillåt rena ryssar i OS

TT-OS Artikeln publicerades

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kräver att rena ryska idrottare får tävla i OS. "Vi motsätter oss kollektiv bestraffning", säger IIHF-ordföranden René Fasel. Nästa vecka tar Internationella olympiska kommittén (IOK) beslut om Ryssland ska få vara med i OS.(TT)

Nästa vecka tar Internationella olympiska kommittén (IOK) beslut om Ryssland ska få vara med i OS. Nationen anklagas för statsstödd dopning och manipulering av tester. Flera idrottare har stängs av från OS på livstid och blivit av med sina medaljer.

Inför IOK:s besked meddelar IIHF att man backar rena ryska idrottare att få tävla i OS.

"IIHF har kommit fram till en enhällig ståndpunkt att alla rena idrottare, inklusive de från Ryssland, måste få representera sitt land i 2018 års vinter-OS i Pyeongchang", skriver IIHF i ett pressmeddelande.

"Vi vill göra vår ståndpunkt tydlig mot IOK. Vi motsätter oss kollektiv bestraffning eftersom det skulle vara orättvist att straffa de ryska idrottare som inte har något med dopning att göra", säger IIHF-ordföranden René Fasel i en kommentar.

IIHF är orolig för "integriteten" för hockeyturneringen i OS om Ryssland portas.

"Rysslands roll för utvecklingen av ishockey ska inte underskattas. Det här landet är en stöttepelare som den här sportens arv vilar på", står det vidare i pressmeddelandet.

Inför OS i Rio 2016 valde IOK att lämna över ansvaret att stänga av Ryssland till respektive internationella specialförbund. Inga friidrottare fick exempelvis delta i Rio.