Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Vrede och sorg över dödskjutning

Dödsskjutningarna med koppling till de utsatta områdena fortsätter. - Nu måste de skyldiga till de här våldsdåden sättas bakom lås och bom, säger inrikesminister Anders Ygeman (S)(TT)
Publicerad 13 januari 2017

Trots att 2017 bara är ett par veckor gammalt har redan två människor skjutits ihjäl i Malmö och minst två skadats, bland dem en ung kvinna. På torsdagskvällen sköts en 16-årig pojke ihjäl i stadsdelen Rosengård.

Fahrudin Zejnic, chef över grundskolorna i Rosengård, säger att känslorna blir extra starka när ett barn skjuts.

Annons

Han tror inte att det finns någon enkel lösning på skjutningarna och andra problem i området, men skolan är en av nyckelfaktorerna.

””

Beredd satsa

Lotta Lundgren, som arbetat på kulturföreningen Drömmarnas hus i Rosengård i 27 år, säger att varje skjutning påverkar invånarna dubbelt - invånarna blir rädda att släppa ut barnen och områdets dåliga rykte förstärks. Men det finns ljuspunkter, Fahrudin Zejnic lyfter fram en positiv betygsutveckling och Lotta Lundgren tror också att området är på rätt väg.

Anders Ygeman, som sedan tidigare bokat in ett möte i Malmö med kommunstyrelsen för att prata om läget, säger att han känner "en vrede" över att ytterligare en ung människa mist livet.

””

Kraftfulla åtgärder

Han påpekar att polisresurser har förts över från nationell nivå för att klara situationen i Malmö. I november uppgav chefsåklagaren Ola Sjöstrand att polisen inte hinner med och att utredningsverksamheten klappat ihop i Malmö. I måndags bytte polischefen för Region Syd ut.

Inrikesministern har lovat "kraftfulla åtgärder" om inte polisens resultat generellt blir bättre. Sedan 2011 har antalet genomförda brottsutredningar i landet som lämnats till åklagare sjunkit från nästan 210 000 till 145 000 förra året.

Ygeman ser vissa ljusglimtar. Han ska nästa vecka träffa rikspolischef Dan Eliasson för att få statistik över polisens arbete och en plan för förbättring. Inrikesministern är övertygad om att siffrorna kommer att visa polisens närvaro i de mest utsatta områdena har ökat.

14 områden

Polisens pressavdelning uppger att det skett en "betydande" förstärkning av närvaron i de 14 prioriterade områdena som polisen pekat ut som särskilt utsatta. De är bland annat Norra Botkyrka, Husby och Rinkeby/Tensta i Stockholmsområdet, Seved och delar av Rosengård i Malmö, Hammarkullen, Biskopsgården och Bergsjön i Göteborg. Utanför storstadsområdena finns till exempel Vivalla i Örebro.

Annons

Polisens rapport om de utsatta områdena kom i december 2015. Enligt den så kännetecknas de hårdast drabbade områdena av parallella samhällstrukturer, extremism, hög koncentration av kriminella, en hotbild som gör att de boende inte vågar vittna och en förhållandevis öppen narkotikahandel. Det förekommer även hot och utpressning mot näringsidkare och social oro.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons