TT-Inrikes

Väktarkrav på äldreboende efter larm om våld

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett äldreboende i Gävle tvingas anlita en väktare till följd av att en av de boende uppträtt våldsamt vid en lång rad tillfällen, rapporterar Arbetarskydd. Påbudet om väktarförstärkningen kommer från Arbetsmiljöverket.(TT)

Ett äldreboende i Gävle tvingas anlita en väktare till följd av att en av de boende uppträtt våldsamt vid en lång rad tillfällen, rapporterar Arbetarskydd. Påbudet om väktarförstärkningen kommer från Arbetsmiljöverket.

Sedan maj förra året har de som arbetar på boendet rapporterat ett fyrtiotal incidenter där hot och våld har förekommit. Vid ett tillfälle ska den boende ha tagit tag i en anställd persons hår och sedan flera gånger dunkat personens huvud i väggen och golvet. Ytterligare en anställd var med, men kunde inte få loss den boendes grepp.

De anställda på boendet är numera alltid två personer när de tar hand om den våldsamme vårdtagaren.

"Denna dubbelbemanning räcker inte till för att förhindra våld mot personalen", skriver Arbetsmiljöverket och kräver alltså att en väktare ska finnas med vid varje vårdinsats. Om detta inte uppfylls riskerar boendet ett vite på 100 000 kronor.