Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Krav på att mordet på Catalán klaras upp

Statsminister Stefan Löfven och FN-chefen António Guterres beklagar FN-svenskan Zaida Cataláns död i Kongo-Kinshasa. Utrikesminister Margot Wallström kräver att de skyldiga för mordet ska ställas till svars. En svensk förundersökning om mord har inletts.(TT)
Publicerad 29 mars 2017
””

Förundersökningen leds av internationella åklagarkammaren i Stockholm. Polis och åklagare samarbetar med utrikesdepartementet och FN i utredningen.

"Sorg och bestörtning"

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) har "med sorg och bestörtning" nåtts av dödsbeskedet, skriver han i en kommentar.

"Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse."

Löfven beskriver Catalán som en av dem som outtröttligt arbetar för fred och rättvisa, och riskerade sitt eget liv för att rädda andras.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att de ansvariga måste ställas till svars.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega, Michael Sharp, samt deras kongolesiske tolk, som enligt Sveriges Radio hette Betu Shintela.

Catalán försvann för några veckor sedan då hon fördes bort tillsammans med den amerikanska FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappades de när de färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro i provinsen Centrala Kasai.

Kamp för rättvisa

Miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin skriver att de känner stor tacksamhet för partikamraten Zaida Cataláns arbete. Uppdraget i Kongo "var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld", ett engagemang som även förde henne till Afghanistan och de palestinska områdena. Fridolin var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Catalán.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker också sorg över Cataláns och Sharps död och prisar deras insats för fred i Kongo.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog skriver i ett uttalande att Catalán vigt sitt liv åt rättvisa och fred: "Hon satte osjälviskt sitt eget liv i fara för att kunna rädda andra".

Annons

Kritik från HRW

Human Rights Watch (HRW) har tidigare uppmanat kongolesiska myndigheter att fullt ut samarbeta med FN och andra internationella utredare i sökandet efter FN-medarbetarna. Människorättsorganisationen vill nu se en internationell, oberoende utredning om deras död liksom en bredare om våldet i regionen, och att de ansvariga ställs inför rätta.

Catalán var i landet för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter.

Centrala Kasai-provinsen har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor i augusti i fjol dödade Kamwina Nsapu, en lokal milisledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering.

Landets regering har kritiserat FN-insatsen för att den inte i förväg berättat om FN-medarbetarnas resa till det farliga området.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons