TT-Inrikes

Föräldrar misstänks för dotters död

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Rättegången mot det unga par i Skåne som misstänks för att ha vållat sin dotters död har nu börjat. Hon var knappt fem veckor när hon dog. Flickan hade spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer. Föräldrarna, som båda är under 25, nekar till brott.(TT)

Föräldrarna, som båda är under 25, nekar till brott. De har åtalats misstänkta för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Om domstolen inte anser det bevisat att de misshandlat flickan yrkar åklagaren på att de ändå döms för att inte ha levt upp till det garantansvar en förälder har för sitt barn. De har inte skyddat flickan mot misshandel, i kontakt med sjukvården har de vid upprepade tillfällen låtit bli att berätta om den fulla skadebilden och de har inte sökt vård i tid, skriver åklagaren i stämningsansökan.

"Gjort vad de kunnat"

– Det nekar de också till. De menar att de gjort vad de har kunnat och att de har reagerat på ett adekvat sätt på det de har kunnat se, sade mammans försvarsadvokat Torgny Dahlberg till TT inför måndagens rättegångsstart i Kristianstads tingsrätt.

De sista dagarna av sitt liv hade flickan enligt åtalet svårt att andas och dricka.

– Att då föräldrarna inte tar henne till adekvat vård, det var det som orsakade hennes död, har vice chefsåklagare Eva Norberg tidigare sagt till TT.

Men försvarsadvokaten avfärdar detta med hänvisning till rättsläkarens utlåtande, som visade att flickan haft en blödning i hjärnan. Han tolkar rättsläkaren som att blödningen inte var kopplad till yttre våld.

Ingen förklaring

Hur revbensfrakturerna och de andra skadorna uppstått har föräldrarna ingen förklaring till, enligt advokaten.

Ingen av föräldrarna skyller uttryckligen på den andra, men i polisförhören har de spekulerat i att den andra kan vara skyldig, konstaterar han.

– Det är ingen av de båda som har sett någonting när det gäller den andres hantering av barnet. Det är klart att båda två är intresserade av att veta vad som hänt och de har framfört spekulationer, men det är ingen som vet, säger Torgny Dahlberg.