TT-Inrikes

Pepparkaksdrake - publikens favorit

TT-Inrikes Artikeln publicerades

101 pepparkakskreatörer har gjort upp i Stockholm om vem som kan bygga årets pepparkakshus/skapelse. En ståtlig drake blev publikens favorit. Årets tema var Gränslöst när Arkitektur- och designcentrums pepparkakstävling avgjordes. 17-åriga Simone Stadthagen vann publikens pris med "Lyckodraken".(TT)

Årets tema var Gränslöst när Arkitektur- och designcentrums pepparkakstävling avgjordes. 17-åriga Simone Stadthagen vann publikens pris med "Lyckodraken".

– Eftersom den heter "Lyckodraken" tänkte jag att den flyger med lyckan över alla gränser, säger hon.

– Jag såg en bild för några år sedan på en pepparkaksdrake och blev inspirerad för jag tyckte det såg coolt och annorlunda ut.

En hel del planering och omkring 24 timmars flitigt byggande krävdes för att färdigställa draken. Även om årets tävling blev en succé är Simone Stadthagen inte säker på om hon ska försöka försvara sin titel.

– Det är väldigt kul, men det är väldigt mycket jobb också så vi får se om jag orkar nästa år.

Juryns bedömning om draken var att "den gyllene pepparkaksdraken har utmanat gränserna för vad ett pepparkakshus kan vara och skapat en helt egen kategori".

Det tävlades i flera olika kategorier, bland annat klassen arkitekter, bagare och formgivare. I den vann Cecilia Andersson, Sara Hagman och Anna Heimburger med sitt bidrag "Gränslösalandet".

Andra klasser som det tävlades i var upp till tolv år och alla andra som bakar.