TT-Inrikes

Ökad diabetesrisk hos flyktingar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Flyktingar som bor i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige har en ökad risk att utveckla diabetes typ 2, skriver Dagens Nyheter. De nya rönen kommer från en amerikansk studie som har följt 60 000 flyktingar mellan 25 och 50 år och som kom till Sverige 1987-1991.(TT)

Flyktingar som bor i socioekonomiskt utsatta områden i Sverige har en ökad risk att utveckla diabetes typ 2, skriver Dagens Nyheter.

De nya rönen kommer från en amerikansk studie som har följt 60 000 flyktingar mellan 25 och 50 år och som kom till Sverige 1987-1991.

– Vi fann att flyktingar som bodde i sociala högriskområden hade en ökad risk att få diabetes typ 2 jämfört med dem som bodde i mindre utsatta områden, säger Justin White, läkare vid University of California, och en av forskarna bakom studien, till DN.

Enligt studien, som publicerades i den brittiska medicintidskriften Lancet, kan några av orsakerna vara kronisk stress, begränsad inkomst och sysselsättning och att leva i ett segregerat och kriminellt belastat område.