TT-Inrikes

Nya lagförslag kring nätövergrepp

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Regeringen presenterar flera nya lagförslag kring övergrepp på nätet, som snart ska skickas ut på remiss, skriver Dagens Nyheter. Bland annat vill regeringen att det ska bli straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte även om träffen sker online.(TT)

Regeringen presenterar flera nya lagförslag kring övergrepp på nätet, som snart ska skickas ut på remiss, skriver Dagens Nyheter.

Bland annat vill regeringen att det ska bli straffbart att stämma träff med barn i sexuellt syfte även om träffen sker online. Slopad preskriptionstid samt skärpta straff för barnpornografibrott och det nya brottet olaga integritetsintrång ingår också i paketet.

Det nya brottet ska göra det lättare att döma de som exempelvis sprider sexfilmer på nätet med syfte att skada en annan person. Maxstraffet blir fyra års fängelse.

– Barn och unga använder mer tid på nätet nu och den som är ute i brottsligt syfte, den följer med dit. Lagstiftningen har inte hängt med och då är det vår skyldighet att se till att den gör det, säger statsminister Stefan Löfven (S) till tidningen.

Regeringen hoppas lägga fram förslagen för riksdagen i höst, för införande vid årsskiftet.