Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nato: Wallström varnar för Trump

Utrikesminister Margot Wallström varnar för att Sveriges säkerhetspolitik kan domineras av Donald Trump om Sverige går med i Nato. "Vi vet inte vem som blir amerikansk president i höst", skriver hon i ett uttalande.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

För första gången är fler svenskar för ett medlemskap i försvarsalliansen Nato än emot i en SOM-undersökning, 38 respektive 31 procent, enligt en debattartikel i DN som hänvisar till fjolårets mätning. En majoritet, 60 procent, svarade dock att de vill att Sverige förblir alliansfritt.

Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande att alliansfrihet är Sveriges fastslagna linje i säkerhetspolitiken.

Annons

"USA dominerar"

"Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa", skriver Wallström: "Så låt mig vara tydlig och upprepa det statsministern åtskilliga gånger slagit fast: Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato."

Utrikesministern ger samtidigt en känga åt den amerikanske affärsmannen Donald Trump, som väntas bli Republikanernas presidentkandidat i höst.

"Dessutom är det på sin plats att understryka att Nato domineras av den största medlemmen, USA. Vi vet inte vem som blir amerikansk president i höst. Jag tror vi är överens om att vi inte vill att Donald Trump ska ha ett dominerande inflytande över vår säkerhets- och utrikespolitik", skriver Wallström.

Inflytande på lång sikt

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra instämmer i Margot Wallströms varnande ton, men framhåller att ett Natomedlemskap måste ses i ett längre perspektiv.

””
””

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att Sverige måste öppna upp för en "ordentlig samhällsdiskussion" om Natomedlemskap.

””

"Grumlig föreställning"

Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att det ökade stödet bottnar i ett bantat svenskt försvar i kombination med ubåtslarmen på hösten 2014 och Rysslands intervention i Ukraina.

Westberg, som vill att Sverige ansöker om medlemskap, förundras samtidigt över att nästan en tredjedel av Natoanhängarna tycker att Sverige ska vara fortsatt alliansfritt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons