TT-Inrikes

MSB kräver säkrare system efter falsklarm

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Efter falsklarmet i somras då "Hesa Fredrik" tjöt över Stockholm vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att regeringen säkrar systemet för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), skriver Sveriges Radio Ekot.(TT)

Efter falsklarmet i somras då "Hesa Fredrik" tjöt över Stockholm vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att regeringen säkrar systemet för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), skriver Sveriges Radio Ekot.

Myndigheten konstaterar i en ny rapport, som Ekot tagit del av, att larmoperatören SOS skickade ut larmet på grund av bristande rutiner.

– Man behöver se över hela det här systemet. Dels för att undvika den här typen av fellarm och för att kvalitetssäkra att när den här signalen går ut, så måste den omedelbart följas av meddelanden och att man hänvisar allmänheten på rätt sätt, säger Jan Wisén biträdande chef på MSB till Ekot.

VMA är en varning vid till exempel gasutsläpp, större bränder eller andra allvarliga olyckor. Meddelandet används även för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.