Mindre gift i ekoägg
Under hösten 2016 rapporterade Livsmedelsverket att ekologiska ägg innehåller högre halter av miljögifterna dioxin och PCB än konventionella ägg. Sedan dess har äggbranschen minskat mängden fiskmjöl i eko-hönornas värpfoder - en produkt som kan innehålla gifterna.
””
Och den nya menyn har gett resultat. Enligt de senaste kontrollerna, där mätningar gjordes på ägg från 20 gårdar, har halterna halverats jämfört med de som uppmättes i slutet av 2016 och början på 2017.
””
Bättre läge
Höga doser dioxiner skulle kunna påverka hjärnans utveckling, enligt Livsmedelsverket. Ämnena misstänks också påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen, samt kunna orsaka cancer.
””
Men trots att dioxinmängden i ekoäggen nu ligger under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, finns en del kvar att göra.
””
””
Följa utvecklingen
Även Kersti Andersson på Jordbruksverket uppmanar branschen att fortsätta bevaka nivåerna:
””
TT