Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hot och våld vanligt inom vården

Hot och våld är vanligt förekommande inom vård och omsorg. Ibland får äldreboenden till och med sätta in väktare. - Viktigast är att man tar det här på högsta allvar, säger Ann Georgsson på fackförbundet Kommunal.(TT)
Publicerad 21 juni 2018

Ett äldreboende i Gävle tvingas ta hjälp av väktare för att personalen ska kunna genomföra vårdinsatser hos en vårdtagare som vid flera tillfällen uppträtt våldsamt, har tidningen Arbetarskydd tidigare rapporterat.

Vårdpersonal är den grupp på arbetsmarknaden som är mest utsatt för hot och våld. Tidigare i juni kom siffror från Statistiska centralbyrån som visade att var femte vårdanställd hade utsatts för någon form av hotfull eller våldsam situation.

Annons

Väktare förekommer

Att sätta in väktare på det sätt som har skett i Gävle hör inte till vanligheterna, men åtgärder av den här typen förekommer, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman på Kommunal. Förklaringen till detta ligger i att vård- och omsorgspersonal ofta jobbar med personer som lider av exempelvis psykisk ohälsa, missbruksproblem och begynnande demens, något som innebär att människor riskerar att bli utåtagerande.

Hon poängterar att hon inte kan uttala sig om det specifika fallet, men säger att det finns många viktiga punkter som man måste ta hänsyn till vad gäller potentiellt våldsamma vårdtagare.

””

Öppet samtalsklimat viktigt

Hon pekar även på att personalen på en arbetsplats måste få utbildning och handledning för att lära sig hantera svåra situationer, och att arbetsgivaren följer de rutiner som finns vad gäller att underrätta Arbetsmiljöverket om arbetsskador. Samt att polisanmäla vid de tillfällen då detta är brukligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons