Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hot mot skolpersonal efter viral film

En film där studenter på Södertörns högskola intervjuas har fått viral spridning på nätet med flera hundra tusen visningar - och följts av en våg av hat. Flera hot mot anställda på skolan kommer troligen att polisanmälas.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

Filmen har fått stor spridning bland annat via flera främlingsfientliga sajter och är ett raljant ifrågasättande av var gränsen går för att få bestämma sin egen identitet. Till exempel att själv få avgöra vilket kön man har.

Frågorna drivs till sin spets när studenterna får svara på om man är en japan om man säger det - eller en katt.

Annons

Efter bara en dryg vecka har klippet visats mer än en 340 000 gånger, både i Sverige och utomlands. I bakvattnet har en våg av hat och flera hot riktats mot anställda vid Södertörns högskola.

””

Kommer polisanmäla

””

Filmskaparen, 20-åriga Hanna Lindholm, uppger att hon inte har möjlighet att intervjuas per telefon men skriver i ett mejl till TT:

"Det är för jävligt att galningar hotar personal och bra att skolan polisanmäler. Jag har själv blivit utsatt för hot och näthat när media skrivit om mig."

Diskutera gränserna

Hanna Lindholm var tidigare ordförande för en lokalförening i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, men säger sig inte längre ha några politiska uppdrag. Hon menar att syftet med filmen är att diskutera gränserna för hur man kan välja sin identitet och om andra är skyldiga att acceptera det.

Det är en del av en normkritisk diskussion som finns i akademiska kretsar i delar av världen och som ofta ifrågasätts av starkt konservativa grupper.

Det är helt i sin ordning, även önskvärt, att sådana frågor diskuteras, påpekar Nils Ekedahl. Men han vänder sig emot att hans skola på nätet pekas ut som "ökänd", bland annat av den främlingsfientliga sajten Avpixlat som har uppmärksammat filmen.

””

"Missar poängen"

I sociala medier hånas skolan med uttryck som "sekteristisk hjärntvätt" och "vansinnesidéer". Men skolan borde inte känna sig svartmålad, eftersom filmen inte handlar om Södertörns högskola, framhåller Hanna Lindholm.

Annons

"Jag tror att svaren skulle ha varit liknande på andra högskolor. Andra som länkat videon har fokuserat på att det är Södertörn, men det tycker jag är fel. Det missar poängen att det är så många studenter resonerar".

Hanna Lindholm har i princip kopierat upplägget för filmen från en amerikansk organisation som driver opinion mot hbtq-rättigheter. I den filmen var svaren snarlika Södertörnstudenternas.

"Om det bara hade varit på Södertörn hade det inte varit lika intressant" skriver hon.

Enligt Hanna Lindholm har hon varit helt öppen med att filmen skulle publiceras på nätet. När två intervjuade studenter kontaktade henne och bad om att slippa vara med så klippte hon bort dem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons