TT-Inrikes

Grotta ökar hopp om koloni på månen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Forskare har upptäckt en 500 kilometer lång och 100 meter bred grotta på månen. Sådana håligheter kan bli helt avgörande vid en eventuell framtida kolonisation av månen, tror forskare.(TT)

Hittills är det bara USA som har landat människor på månen, men flera länder - inte minst i Asien - ligger i startgroparna. Ryssland, Kina och Japan har alla sagt att de vill sätta människor på månen runt 2030 - men inte bara det. De vill också bygga månkolonier, det vill säga mer permanenta byggnader där människor kan leva och bo en längre tid.

Men på månen är solens ultravioletta strålar skoningslösa och temperaturerna skiftar mellan drygt 100 grader Celsius dagtid, till nästan minus 200 grader på natten.

Nu har dock japanska forskare upptäckt en stor grotta som - av allt att döma - kan erbjuda ett visst skydd, skriver The Guardian. Grottan, som upptäcktes med hjälp av radiovågor, tros vara cirka 500 kilometer lång och 100 meter bred och har döpts till Kaguya, efter månprinsessan i en japansk saga.

Grottan är lokaliserad på den östra delen av den sida av månen som är vänd mot jorden, strax ovanför Stormarnas ocean. Forskarna tror att grottan består av ett "lavarör" som skapats under den vulkaniska aktivitet som fanns på månen för cirka 3,5 miljarder år sedan.

– Vi har känt till dessa formationer som vi har misstänkt är lavarör, men det här är första gången som deras existens kan bekräftas, säger Junichi Haruyama vid den japanska rymdforskningsorganisationen Jaxa, till The Guardian.