Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

För mycket kött ökar biologisk ålder

Kost som innehåller mycket rött kött och få grönsaker ökar den biologiska åldern, visar en färsk studie.(TT)
Publicerad 30 april 2016

Biologisk ålder talar om hur gammal din kropp är rent fysiskt jämfört med hur många år du verkligen är, den kronologiska åldern, förklarar Peter Stenvinkel, professor vid Karolinska institutet som har utfört studien tillsammans med universitetet i Glasgow i Skottland.

En ökad biologisk ålder kan orsaka hälsoproblem, enligt honom.

Annons

Studien visar att kost är en viktig del i hur länge människor lever.

””

Enligt honom handlar det till stor del om kosthållningen, då människor med socioekonomiska problem äter mer "skräpmat".

””

Sammantaget är det förstås många olika livsstilsfaktorer såsom rökning, alkohol, stillasittande, psykosociala faktorer som inverkar - inte bara kosten, påpekar Peter Stenvinkel.

En annan sannolikt viktig faktor - som forskarna inte undersökte - som kan påverka åldrandet är tarmfloran, enligt honom.

TT: Hur ofta rekommenderar du att en person ska äta rött kött över huvud taget?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons