TT-Inrikes

Fängelse för falska parkeringsböter

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 48-årig man från Stockholm döms till tre års fängelse och näringsförbud i fem år för att ha skickat ut en mängd falska fakturor på parkeringsböter. I september och oktober förra året skickade mannen ut omkring 10 000 bluffakturor om parkeringsböter med inkassokrav.(TT)

I september och oktober förra året skickade mannen ut omkring 10 000 bluffakturor om parkeringsböter med inkassokrav. Adresserna till företagen fick mannen via ett fordonsregister.

– Det var ett ovanligt stort utskick, säger Jan Granqvist, chef på polisens bedrägerisektion i Stockholm.

370 inbetalningar gjordes på mannens företagskonto, på totalt nästan 350 000 kronor. Men många anmälde också fakturorna, vilket gjorde att bland annat Svensk Handel snabbt lade upp företaget på sin svarta lista, och att polisen begärde att mannens konto skulle spärras. Det gjorde att inbetalningar studsade.

De som betalat in sina pengar har också fått dem tillbaka.

– Här var allmänheten på tå, och vi var på tå och kunde snabbt agera. Det blev ett lyckligt utfall i det här fallet, säger Granqvist.

Mannen döms mot sitt nekande för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Straffet kom kanske inte som någon större överraskning för mannen. På hans arbetsdator hade googlingar på "grovt bedrägeri" och "straff" gjorts.