Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

2017 - varmt väderår med kall sommar

Utslaget på helåret blev 2017 ett varmt år, uppger SMHI. Men sommaren blev, som bekant, usel för värmedyrkare. Med någon vecka kvar av året gör SMHI en preliminär summering av vädret för landet som helhet. Rekorden duggar verkligen inte tätt, men ett par noteras:(TT)
Publicerad 29 december 2017

Med någon vecka kvar av året gör SMHI en preliminär summering av vädret för landet som helhet. Rekorden duggar verkligen inte tätt, men ett par noteras:

18 januari: 47,8 meter i sekunden vid väderstationen i Stekenjokk i Vilhelmina i Västerbotten - nytt svenskt vindrekord.

Annons

28 september: 1044,1 hektopascal (hPa) i Lycksele och Åsele i sydöstra Lappland - nytt svenskt lufttrycksrekord.

Landets årsmedeltemperatur var högre än normalt, men distributionen av topparna kan man ha synpunkter på. Den 28 maj hade Oskarshamn 30,1 grader. Varmare än så blev det aldrig. Att årets mesta hetta inföll redan i maj är mycket ovanligt. Det har bara skett 1993 och 1922.

Våren var torr och variationsrik och hösten mild och nederbördsrik, sammanfattar SMHI och konstaterar att vi blev blåsta på riktig sommarvärme.

Den högsta sommartemperaturen blev "mycket modesta" 28,0 grader i Oskarshamn och Kalmar den 18 respektive 19 juni.

"Sedan SMHI inledde temperaturmätningar i större skala år 1860 är det bara sommaren 1862 som haft en lägre maximitemperatur i Sverige", skriver expertmyndigheten på sin hemsida.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons