TT-Feature

Sista "Bron" i spåren av gränskontrollerna

TT-Feature Artikeln publicerades

Manuset till "Bron IV" skrevs mitt under pågående flyktingkris - i strävan att belysa samtiden i tv-succén var det en given ingång för författarna. Flera referenser till verklighetens Öresundsregion finns i den allra sista säsongen.(TT)

– Vi utger oss inte för att vara verkligheten, men vi försöker vara samtida. När vi skrev manuset gick det inte att tänka sig att vi kan göra en serie 2016-2017 där vi helt duckar från flyktingströmmen, säger Hans Rosenfeldt som har skrivit manus ihop med Camilla Ahlgren.

Temat identitet präglar säsongen på mer eller mindre tydliga sätt - något som i de första avsnitten innebär: bekantskap med tvillingbröder, liv med skyddad identitet, betydelsen och värdet av ett pass samt flera olika rollfigurers sökande efter svar på frågan "vem är jag?".

Att ignorera gränskontrollerna och att debattklimatet mellan Sverige och Danmark har förändrats sedan hösten 2015 har inte gått att ignorera helt och hållet, förklarar manusförfattarduon.

– Temat genomsyrar alla historier och våra huvudkaraktärer, säger Camilla Ahlgren.

Brutalt mord

Stenad till döds hittas säsongens första mordoffer på Pepparholm intill Öresundsbron - kvinnan är chef för den danska motsvarigheten till Migrationsverket och snabbt börjar polisen att utreda om mordet har kopplingar till en omstridd utvisning, och ett uppmärksammat firande bland medarbetare på myndigheten.

– Största svårigheten med de första avsnitten är att få i gång så många berättelser. "Bron" har ju så många karaktärer och linjer samtidigt, så det är nog den största utmaningen. Man ska få ett bra grepp om karaktärerna, säger Henrik Georgsson, som tillsammans med danske Rumle Hammerich regisserar fyra avsnitt vardera.

Saga "Länskrim Malmö" Norén tacklar frågan om identitet bakom fängelsets väggar när serien börjar, dömd för att ha dödat sin mor. Att lyda andras rutiner är tufft för henne. Panikkänslorna är starka. Danske vännen Henrik Sabroe, som spelas av Thure Lindhardt, jobbar kvar hos Köpenhamnspolisen och har lyckats sluta med drogerna.

– Båda saknar en identitet. Hon sitter i fängelse, och Henrik har ännu inte hittat sina barn, säger Thure Lindhardt.

– Saga är i en posttraumatisk chock efter allt som händer, säger Sofia Helin.

När tv-seriens galapremiär samlade stora delar av produktionen, och flera inbjudna gäster, projicerades en världskarta på bioduken innan seriens två första avsnitt visades. Först var några få länder i Europa markerade. Och sedan blev det explosionsartat fler tills nästan hela världen visades, för att illustrera den stora succén för "Bron" och var serien har visats.

– Det har varit, och är, en fantastisk resa. När jag tittar tillbaka på min karriär kommer det här att vara något alldeles speciellt, en lång speciell period i mitt liv som skådespelerska, sade Sofia Helin på biografens scen.

Ska vara slutet

Men nu är det slut. Fyran ska vara den sista säsongen, och tv-tittarna ska kunna lita på att det faktiskt blir så.

– Redan när vi startade arbetet med säsongen visste vi att detta är den sista säsongen, och det kom alla överens om, berättar Camilla Ahlgren och säger att det är både spännande, härligt och vemodigt.

– En vemodig stolthet, konstaterar Hans Rosenfeldt.

Så kastar han in en brasklapp.

– Man ska aldrig säga aldrig. Kanske att någon om 15 år tänker "det vore kul att se vad Henrik och Saga håller på med". Men vad oss anbelangar är serien slut, säger han.

Säsong fyra av "Bron" har tv-premiär i SVT1 på nyårsdagen.