TT-Feature

Kontroversiell rysk film skyddas av polis

TT-Feature Artikeln publicerades

Den ryska filmen "Matilda", som gestaltar landets siste tsar Nikolaj II, skapar oroligheter. Radikala ortodoxa grupper har hotat både regissören Alexej Utjitel och landets biografägare. Nu bevakas händelseförloppet av polis.(TT)

Handlingen i "Matilda" kretsar kring tsaren Nikolaj II och hans romans med ballerinan Matilda Ksjesinskaja. Det har fått delar av den rysk-ortodoxa kyrkan att protestera intensivt, eftersom helgonförklarade Nikolaj II enligt dem framställs respektlöst.

Nu tvingas rysk polis se över händelserna, då flera biografer i Ryssland har hotats av de ortodoxa belackarna. Bland annat har en man kört in med en bil i fasaden av en rysk biograf, och i torsdags greps fyra män för att ha anlagt bilbränder utanför ett kontor som tillhör Alexej Utjitels advokat.

På lördagen berättade rysk polis i ett uttalande att de har öppnat ett brottmål på grund av hoten och attackerna mot biograferna, och tidigare under veckan använde de sig av hundar för att stärka säkerheten vid filmens första visning i Ryssland.

"Matilda" har internationell premiär den 25 oktober. Filmen skulle ha visats i Ryssland redan under våren, men försenades på grund av motsättningarna.

Flera ryska biografer har valt att inte visa filmen.