TT-Feature

Fullt ös väntas i schlagerfinalen

TT-Feature Artikeln publicerades

Schlagerfinalen förstärks med två virvelvindar, en folkparksdänga, en klubblåt och ett eldigt nummer från Andra chansen. Eller rättare sagt: Samir & Viktor, Hasse Andersson, Dinah Nah och Linus Svenning. Finalen blir en svängig historia. - Det är ett väldigt fartfyllt finalfält.(TT)

– Det är ett väldigt fartfyllt finalfält. Bara en ballad, två midtempo och sedan är det fullt ös medvetslös. Det är jättekul, säger Christer Björkman, exekutiv producent.

Hasse "Kvinnaböske" Andersson ägde schlagerveckan i Helsingborg. Han var på hemmaplan och skåningarna älskade det. På kavajslaget under efterfesten hängde två prisrosetter med texterna "Årets Skånepåg" och "World´s best husband".

– Jag har inte bara en finalplats att fira, skrattar han.

Kristin Amparo åkte ut i duellen mot â?Kvinnaböskeâ?, men hängde inte läpp för det:

– Jag kände en lite tom känsla när Hasses namn ropades upp, för det har hänt så mycket på kort tid. Men jag är så glad att folk som kan mycket om musik har sett något i mig, säger hon och syftar på favoritskapet som inte höll för trycket.

Tolv gör upp

I Stockholm väntar ett tufft motstånd. Tolv bidrag fajtas om Eurovision-biljetten - i fjol var det bara tio. I Friends arena finns storfavoriter som Eric Saade, Måns Zelmerlöw och Jon Henrik Fjällgren.

Samir & Viktor är först ut i finalen, men de räknar inte med att gå hela vägen till Wien där Eurovision Song Contest avgörs i maj.

– Det blir nog svårt för oss att representera Sverige, säger Samir Badran.

– Nej, det kommer aldrig att hända. Vi går bara in för att ha kul, säger Viktor Frisk.

Men en klar fördel för Andra chansen-bidragen är att de framförs en tredje gång. Dessutom släpptes låtarna kommersiellt mycket tidigare än de direktkvalificerade bidragen.

– Att folk har hört låten fler gånger är bara positivt för mig, det är helt klart en fördel, säger Linus Svenning.

Tre i rad

Och Hasse Andersson ställer ut björkarna och dansbana på scenen för tredje gången i rad. Samma guldläge har Dinah Nah.

– Jag är 67 bast, men jag ska till Stockholm och ge järnet i alla fall. Det enda jag bryr mig om är att inte komma sist. Att kröna karriären med det här är ju inte klokt, säger "Kvinnaböske".

Deltävlingarnas mellanakter har hyllats av många, men under Andra chansen tog det stopp för vissa. När Eurovision Song Contest hyllades med ett medley höjdes ilskna röster på sociala medier.

Men Christer Björkman är helnöjd.

– Underhållningen måste vara lika bred som ett startfält. Vissa mellanakter behöver vara traditionella och appellera till sådana som mig, som följt tävlingen sedan 1968. De i min åldersgrupp måste ju också få bli glada.