TT-Ekonomi

Trump får sista ordet i Davos

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos kommer i år att avslutas med ett tal av USA:s president Donald Trump, som bara för några dagar sedan överraskade många med att tacka ja till en inbjudan.(TT)

Vem som skulle bli årets politiska dragplåster i Davos stod länge mellan Indiens premiärminister Narendra Modi och Frankrikes president Emmanuel Macron. Men två veckor inför mötets inledning ändrades spelplanen radikalt när det plötsligt stod klart att USA:s president Donald Trump kommer.

Modi inleder, Trump avslutar

Med Trump på plats ser Davosmötet ut som rena toppmötet, med 340 tunga politiker från hela världen på gästlistan.

– Vi inleder med premiärminister Modi, som leder den största demokratin i världen. Och vi kommer att avsluta med president Trump, som leder den största ekonomin i världen, säger Davosmötets vd och Norges utrikesminister Børge Brende om talarlistan.

Trumps tal, där USA:s president väntas förklara poängen med sin så kallade America First-politik, avslutar Davosmötet, som formellt pågår 23-26 januari.

Protester mot Trumps besök har redan hållits i Schweiz och USA:s ambassad i Bern har gått ut med en varning till amerikanska medborgare, där de uppmanas att hålla en låg profil och undvika folksamlingar.

En av de svenska deltagarna blir finansminister Magdalena Andersson (S). Hon har sedan en tid flera paneler och ett tal om jämställdhet inplanerade, vid sidan av ett möte med den styrgrupp för inkluderande tillväxt som hon i höstas valdes in i av Världsekonomiskt forum.

"Bra att han kommer"

Hon hoppas även träffa amerikanska politiker. Finansministern vill bland annat diskutera den skattesänkning som Trump drev igenom i december, som hon befarar påverkar svenska företag negativt och dessutom kan strida mot internationella riktlinjer.

– Det är viktigt för handeln att vi har internationella skatteprinciper som alla länder håller sig till, säger hon.

I övrigt har Trumps närvaro i Davos inte påverkat hennes planer.

– Det är naturligtvis bra med en diskussion och en dialog. Jag tycker det är bra att han kommer dit och får träffa många representanter från olika delar av världen, som ju menar att frihandel är något som är viktigt och bra för världen, säger hon.

Hotat riva upp Naftaavtalet

Trump är uttalad motståndare till multilaterala handelsavtal och jobbar för skärpta gränskontroller - åtgärder som slår hårt mot många multinationella företags affärsmodeller.

Handelspolitiskt har Trump efter tillträdet för ett år sedan bland annat sett till att USA lämnat frihandelsavtalet TPP med Stillahavsländerna samtidigt som TTIP-avtalet med EU lagts i frysboxen. Han har även hotat att riva upp Nafta-avtalet med Kanada och Mexiko.

I sin valkampanj 2016 hotade han med strafftullar mot Kina. Hans stab använde också i kampanjen en filmsnutt på den välkände finansmannen George Soros, från just ett Davosmöte, för att illustrera "den globala maktstruktur" som påstås förtrycka amerikanska arbetare.