TT-Ekonomi

Vinstrikt Swedbank sjunker på börsen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Trots högre och bättre vinst än väntat sjunker Swedbanks aktie rejält efter delårsrapporten. Bankens vd Birgitte Bonnesen är nöjd med resultatet och ser ingen risk för boprisfall i Sverige. - Jag ser faktiskt inte det just nu.(TT)

– Jag ser faktiskt inte det just nu. Det kommer att bromsa in lite grand men det finns ingenting som säger att det skulle bli ett ordentligt fall, säger Birgitte Bonnesen.

Hon konstaterar att den svenska bostadsmarknaden visade tecken på inbromsning under tredje kvartalet, med dämpad uppgång på bostäder.

Hon kommenterar också bolagets företagsutlåning och eventuella kreditrisker till följd av en osäkrare bostadsmarknad. I bakgrunden fanns bostadsutvecklaren Oscar Properties vinstvarning från sent i går kväll där bolaget säger att marknaden är sämre.

– Jag känner ingen oro för den portfölj vi ligger på, jag gör inte det, vi har en väldigt stabil kreditportfölj, säger Bonnesen.

Bättre än väntat

Banken redovisar en rörelsevinst på knappt 6,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 6,0 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Analytiker hade enligt Reuters i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på ungefär 5,9 miljarder kronor.

Räntenettot, det som banken tjänar på skillnaden i inlåning och utlåning, steg till 6,2 miljarder kronor, från 5,8 miljarder kronor. Här låg förväntningarna på drygt 6,1 miljarder kronor. Swedbank redovisar också ökade marginaler på svenska bolån.

"Extrem konkurrens"

När det gäller bolånemarginalerna generellt i Sverige har Finansinspektionen tidigare sagt att de indikerar en svag konkurrens på marknaden. Men här håller inte Swedbank-vd:n med.

– Det är extrem konkurrens i dag. Det har aldrig varit så många aktörer som erbjuder bolån som i dag, säger Bonnesen.

Totalt uppgick intäkterna till 10,4 miljarder kronor, en ökning från 10,0 miljarder kronor motsvarande period året före.

Från analytikerhåll är kommentarerna positiva.

– Resultatmässigt så är det helt klart en bra rapport, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas.

Att marknaden ändå reagerade med att sänka aktien på börsen - vid lunchtid var nedgången tre procent - förklaras huvudsakligen med att många utländska investerare är oroliga för hur svenska bostadspriser kan komma att påverka banken och den svenska ekonomin som helhet. En oro som inte delas av Håkansson.

– Jag tror inte att svenska huspriser kommer att falla nämnvärt. Det klart, de kan absolut inte fortsätta uppåt hur länge som helst, och det vore absolut inte positivt. Men jag tror bara vi kommer att se en begränsad påverkan.